In dosarele din arhiva secreta a SRI, care n-au ajuns la CNSAS, se regasesc nume importante de ziaristi, politicieni, oameni care ne dau in fiecare zi lectii de morala .Acestora li se aminteste de trecut in momentele cheie

Declaratiile bomba facute, ieri, de Ticu Dumitrescu vin sa confirme ipoteza lansata de ziarul ZIUA in urma cu o saptamana, potrivit careia SRI detine in arhiva proprie dosare importante pe care nu le-a predat la CNSAS si cu ajutorul carora lideri din societatea romaneasca sau ziaristi pot fi santajati in momente cheie.

Ziarul ZIUA a semnalat, in premiera, dupa aparitia biletelor scrise de colonelul Florian Coldea, posibilitatea ca SRI sa foloseasca in scopuri ilegale dosarele din fondurile X, Y si Z, provenite din arhiva fostei Securitati. Despre fondul Z, ziarul ZIUA a obtinut unele informatii neoficiale potrivit carora acesta exista, este folosit si cuprinde date despre cele mai importante persoane din domeniul culturii si mass-media. Despre existenta acestor fonduri de dosare cu caracter special, Marius Oprea, consilierul primului ministru si specialist in studierea arhivelor fostei Securitati, a facut numeroase referiri si a confirmat pentru ZIUA existenta acestor dosare speciale pe care SRI nu le-a predat la CNSAS.

Mai multe nume importante din mass-media, atat din presa scrisa, cat si din audiovizual, formatori de opinie, se regasesc in evidentele fostei Securitati, insa dosarele acestor persoane nu mai exista, astfel incat Colegiul CNSAS nu poate investiga cazurile lor, a precizat Ticu Dumitrescu ziarului ZIUA.

Arhiva secreta a SRI

Biletele scrise de colonelul Florian Coldea, prim adjunct al directorului Serviciului Roman de Informatii (SRI), prin care s-a aflat oficial despre existenta fondurilor X si Y readuce in atentia opiniei publice o problema mai veche cu care se confrunta SRI si anume: cum a fost structurata arhiva fostei Securitati, in ce stadiu a preluat-o SRI si cat din ea a ajuns in depozitele Consiliului National pentru Studierea Arhivelor Securitatii (CNSAS) de la Popesti Leordeni.

Potrivit opiniei exprimate de unii cercetatori care au studiat arhivele fostei Securitati, dosarele de urmarire erau introduse in Fondul I, cele penale in Fondul P, iar cele de retea in Fondul R. Pentru o perioada, Directia Securitatii Statului (DSS) a folosit si o alta simbolistica: X pentru dosare de urmarire, Y pentru dosare penale si Z pentru dosare de retea.

Initialele X, Y si Z au fost preluate de actualul SRI pentru arhiva proprie care a fost reorganizata pe scheletul vechii arhive a Securitatii. Aurel Rogojan, fostul sef de cabinet al generalului Iulian Vlad, a avut un rol important dupa 1989 in SRI. Generalul Rogojan a fost cel care a coordonat activitatea de organizare si partajare a dosarelor preluate din arhivele Securitatii.

100.000 de dosare la secret

Pana la momentul in care Mircea Geoana a prezentat public facsimilul cu insemnarile colonelului Coldea in care se facea referire la fondul X si Y, nimeni nu a recunoscut oficial exsitenta acestor fonduri aflate in arhiva SRI. Cu ceva timp in urma, Marius Oprea, consilierul primului ministru spunea ca stie ceva despre existenta unor arhive secrete pe care SRI le-a preluat de la Securitate si care nu au fost predate la CNSAS pe motiv de siguranta nationala.

Despre sutele de mii de dosare ale fostei Securitati pe care SRI le-a predat CNSAS s-a spus ca au fost periate si unele chiar albite. Din acest motiv au existat cazuri cand persoane care au solicitat sa-si vada dosarul la CNSAS au constatat ca nu sunt complete si din aceasta cauza suspiciunea ca SRI a avut grija sa predea numai ce a vrut la CNSAS se confirma. Aceste file au fost pastrate de SRI, oferindu-se opiniei publice motivatia ca se constituie intr-un fond operativ de aproximativ 75.000 de dosare in mare parte microfilmate, care nu pot fi predate la CNSAS din motive de siguranta nationala. Este evident, din notele lui Coldea, ca acest fond a fost impartit in "X" si "Y", din sursele noastre existand si un fond "Z". Care fond "Z" se refera la ziaristi, la scriitori si la alte personalitati ale lumii culturale, fond ce a fost constituit in mare parte din dosarele de urmarire ale Directiei I-a a DSS.

Fondul Z, unealta de presiune

Cel mai elocvent exemplu care vine sa confirme existenta fondului "Z" in arhiva SRI si folosirea datelor din aceste dosare in scop de santaj este cazul lui Sorin Rosca Stanescu, directorul Ziarului ZIUA. Acesta a recunoscut public faptul ca nu a avut puterea sa se autodenunte dupa '90 ca fost colaborator al Securitatii, ci ca a fost denuntat de Virgil Magureanu. Acesta ar fi inceput sa-l santajeze cu scoaterea dosarului dupa ce S.R. Stanescu ajunsese in fruntea Asociatiei Ziaristilor din Romania, care l-a mandatat sa-i ceara demisia lui Magureanu.

La inceput a fost santajat prin intermediul unui fotoreporter, Agarici, si apoi in mod direct de Magureanu. S.R. Stanescu crede ca toti ziaristii care au iesit din tara inainte de '89 au facut rapoarte care ajungeau in final la Securitate. (Doru DRAGOMIR)

Tiriac are dosar de la 19 ani

Omul de afaceri Ion Tiriac si-a citit ieri dosarul intocmit de Securitate, iar la iesire s-a declarat surprins de cat de multi oameni ai fostului regim erau pe urmele sportivilor de performanta "pentru nimicuri".

"N-am turnat inca pe nimeni, dar nu e timpul pierdut", le-a raspuns, in gluma, Ion Tiriac, jurnalistilor care il intrebau in legatura cu dosarul de Securitate pe care tocmai il studiase. Fostul tenisman a mai spus ca nu a apucat sa vada decat cateva pagini din dosarul sau voluminos de Securitate, intrucat acopera zeci de ani de activitate sportiva.

"In 20 de ani de stat prin strainatate, va dati seama ca am fost urmariti pas cu pas. Au inceput sa ne urmareasca in momentul in care am devenit jucatori de tenis cu rezultate si am inceput sa plecam pe-afara", a spus Tiriac, precizand ca asteapta o copie a dosarului sau pentru a o studia in detaliu. Omul de afaceri a mai spus ca a fost urmarit de la varsta de 19 ani. "Noi toti avem dosare, toti sportivii. Cum crezi ca am stat in strainatate fara sa fim urmariti? (...) E de neconceput ca atatia ani am avut pentru nimicuri oameni in spate", a mai spus Ion Tiriac, sugerand ca Securitatea urmarea aspecte banale ale vietii sale. Tiriac a venit la CNSAS insotit de bodyguarzi, suita sa fiind compusa din doua masini. Cazul omului de afaceri a fost comentat si de membrul CNSAS Constantin Ticu Dumitrescu, care a declarat ca "bietul Tiriac, daca o avea vreun dosar de retea, e nevinovat fata de altii care n-au niciun fel de dosar". (C.E.)

Manolescu a fost urmarit din 1969 pana in 1989

Criticul literar Nicolae Manolescu si-a citit ieri la CNSAS dosarul de Securitate, lectura dupa care a ramas cu impresia ca a fost urmarit "ca la carte" in mai multe perioade, intre 1969 si 1989.

Manolescu a tinut sa spuna, imediat dupa ce a iesit din sala de lectura a CNSAS, insotit de poetul Mircea Dinescu, ca dosarul sau este unul de urmarit si ca la o lectura superficiala nu a apucat sa recunoasca vreunul dintre apropiatii sai ca turnator. "Nu am apucat sa vad intregul dosar, ci doar am spicuit din el. Este mare, pentru ca am fost urmarit din '69 pana in '89", a spus Manolescu, adaugand ca in anumite perioade din acest interval a avut microfoane in casa si i-au fost ascultate telefoanele. Manolescu a mai spus ca a cerut CNSAS o copie a dosarului, pentru a-l studia in amanunt, eventual a-i identifica pe cei care au dat Securitatii informatii despre el. (C.E.)

"A ramas doar plevusca"

Constantin Ticu Dumitrescu, membru in Colegiul CNSAS, declara, in urma cu patru luni, ca in arhivele CNSAS nu vor mai putea fi gasite decat acele dosare ale fostei Securitati care din intamplare au mai ramas, dosarele importante fiind deja disparute. "Ce a fost mai important nu vom mai gasi aici decat ceea ce doar din intamplare a mai ramas sau, cum zic eu, dosarele privind plevusca", spunea Ticu Dumitrescu. Oficial, SRI detine un fond operativ de aproximativ 75.000 de dosare, multe dintre ele microfilmate, care nu au fost predate CNSAS.

Faptul este legal. SRI pastreaza aceste dosare pentru ca ar reprezenta "probleme de siguranta nationala". In mod evident, intre acestea se afla dosare cu referire la persoane care ocupa pozitii publice foarte importante. Este foarte posibil ca, prevalandu-se de acest drept, SRI sa fi pastrat multe file, sau chiar dosare compromitatoare despre persoane publice, care nu au fost predate CNSAS. Un fel de creme-dela-creme. Aceste dosare au fost structurate in fondul "X" ,fondul "Y" si fondul "Z". (D.D.)

Basescu a recunoscut ca s-au distrus dosare

In legatura cu albirea sau disparitia unor dosare din arhivele Securitatii, chiar seful statului a recunoscut acest lucru. La sfarsitul anului trecut, Traian Basescu declara, in timpul unei vizite la depozitele CNSAS, ca nu pot garanta ca nu s-au sustras dosare, dar pot garanta ca nu am dat dispozitie sa dispara". Cu toate acestea, SRI si SIE nu au transmis circa 100.000 de dosare la CNSAS pe motive de siguranta nationala. Presedintele preciza in decembrie 2006 ca in decurs de cateva luni", se va stabili daca dosarele nedeclasificate sunt sau nu de siguranta nationala.

Timpul a trecut, dar nu s-a mai auzit nimic despre analiza lor in urma careia CNSAS sa mai preia din aceste dosare fierbinti. Ele continua sa ramana in custodia serviciilor secrete si nu este exclus ca SRI si SIE, prevalandu-se de sintagma siguranta nationala, sa foloseasca date din aceste dosare in scopul santajarii unor personalitati aflate in functii cheie in institutiile statului sau media pentru a influenta anumite decizii sau opinii. Cel mai bun exemplu privind pastrarea si folosirea de catre SRI a unor dosare din fondul X,Y si Z in scop de santaj si politie politica, care arunca o mare umbra de indoiala asupra activitatii SRI, il constituie biletele scrise de colonelul Coldea. (D.D.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.