Solutia la criza actuala din Romania nu va fi referendumul din 19 mai, ci noi alegeri parlamentare la sfarsitul acestui an, comenta ieri ISN Security Watch referindu-se la situatia din Romania. "Iar pana cand acestea vor avea loc, UE va monitoriza cu atentie situatia din Romania, unul dintre noii veniti in forul comunitar. Pierderea beneficiilor care rezulta din aderarea tarii la UE ar putea reprezenta o lectie pentru politicieni", scrie sursa citata.

Potrivit sursei citate, exista mai multe raspunsuri la intrebarea de ce Partidul National Liberal, al premierului Calin Popescu-Tariceanu, si alte partide de opozitie au inceput lupta impotriva acestui presedinte atat de popular. Cea mai simpla explicatie pentru criza din Romania se gaseste in disputa politica dintre presedintele Basescu si premierul Tariceanu.

Neintelegerile dintre cei doi oameni politici din 2006 s-au referit la organizarea de alegeri anticipate, pe care seful guvernului nu le-a dorit, si retragerea trupelor romane din Irak, respinsa de Basescu, se spune in comentariul ISN Security Watch, care crede ca exista si alte motive. "Reformele lui Basescu erau in mod clar indreptate impotriva intereselor mai multor partide politice, in special ale Partidului Social Democrat, care s-a aflat la conducerea tarii in perioada 1990-1996 si din nou intre 2000 si 2004.

Pe 3 aprilie, a fost format un nou guvern din care toti ministrii Partidului Democrat au fost indepartati. Noul guvern, format din membri ai PNL si ai Uniunii Democrate Maghiare din Romania, a fost in mod oficial sprijinit de PSD. Insa acesta poate conta doar pe 22% din voturile din Parlament. Pentru orice vot, este necesar sprijinul PSD - sprijin care nu poate fi luat drept sigur, mentioneaza sursa amintita. Pentru multi, PSD-ul simbolizeaza ceea ce Romania nu a putut sa faca fata dupa 1989 - trecutul sau comunist.

Multe ingrijorari in ceea ce priveste actuala criza politica din Romania se refera la aderarea tarii la UE. Preocuparile in legatura cu reformele in Justitie, absortia fondurilor venite de la UE si insecuritatea investitorilor straini sunt justificate, scrie ISN Security Watch. Insa pentru moment, Romania pare sa se descurce, in pofida situatiei politice. Economia cunoaste o perioada de redresare, anul trecut PIB-ul fiind de 7,7%, iar in tara s-au inregistrat niveluri neasteptate de investitii. Cu toate acestea, Romania nu-si poate permite lipsa unei conduceri pe termen lung.

Frana Vacaroiu

"Destituirea presedintelui roman, supusa referendumului", este titlul articolului aparut in Le Monde, in care se vorbeste despre masura adoptata de Legislativul de la Bucuresti.

"Opozitia social democrata, aliata cu partidul extremist Romania Mare si sustinuta de partidul Liberal al primului-ministru, ii reproseaza presedintelui Basescu faptul ca si-a depasit atributiile constitutionale". Corespondentul ziarului francez nu uita sa sublinieze ca seful statului, care anterior votului din Parlament anunta ca va demisiona la cinci minute dupa suspendarea sa, s-a razgandit. "Refuzul presedintelui de a demisiona obliga, conform legii, autoritatile romane sa valideze destituirea sa prin referendum", arata Le Monde. Si ziarul francez afirma ca presedintele Basescu ramane cel mai popular om politic din tara, avand sanse mari pentru a fi confirmat in functie. "Intre timp, interimatul Presedintiei romane este asigurat de social-democratul Nicolae Vacaroiu, presedintele Senatului.

"Prim-ministru intre 1992 si 1996, in fruntea unui guvern care parea ca este format din mostenitorii Partidului comunist si din extrema dreapta, Nicolae Vacaroiu a lasat imaginea unei veritabile frane in calea reformelor. In timpul mandatului sau, Romania a devenit campioana coruptiei in Europa centrala si orientala", se spune in articolul din Le Monde. Aceeasi publicatie vorbeste si despre protestul organizat, duminica, de 6000 de sustinatori ai sefului statului, impotriva suspendarii lui Basescu, dar si despre promisiunea facuta de acesta romanilor, conform careia nu va ceda niciodata. (L.P.)

"Relatii ucrainene in Romania"

"Desi Comisia Europeana s-a exprimat retinut, ingrijorarea este destul de mare - ca si scepticismul fata de indeplinirea reformelor necesare, din cauza situatiei haotice" - se arata in editia electronica de ieri a cotidianului german Die Welt. Publicatia citata aminteste faptul ca "inca din decembrie 2004 Traian Basescu a purtat culoarea portocalie cu placere.

In invecinata Ucraina culoarea unei intregii revolutii a fost aceeasi. Si in Kiev a castigat culoarea portocalie si cele doua tari pareau pe drum sigur catre Occident. Si, totusi, intre timp situatia s-a schimbat total. Politologul Emil Hurezeanu a avertizat zilele acestea ca Bucurestiul ar putea ruma exemplul rau al Ucrainei si sa alunece intr-o instabilitate permanenta. Motivul acestei ingrijorari este decizia Parlamentului de joia trecuta de suspendare a presedintelui Basescu. Acest pas a polarizat intreaga tara. Nu este vorba de Occident contra Orient, de dreapta impotriva stangii, este vorba de lupta dintre cetateni si clasa politica, in care alegatorii si-au pierdut increderea". (G.D.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.