Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii (CNCD) a decis ca statul discrimineaza bugetarii si recomanda Guvernului sa stabileasca un salariu minim unic pe tara. O hotarire de guvern stabileste ca salariul minim pentru bugetari este de 390 de lei. Adica mai putin cu 50 de lei decit cel stabilit prin Contractul Colectiv de Munca (CCM) la nivel national valabil pentru toti ceilalti angajati din Romania.

Contractul Colectiv de Munca la nivel national prevede un salariu minim de 440 de lei, la care se adauga coeficientii de salarizare, in functie de pregatirea solicitata pentru ocuparea fiecarui post. Astfel, cei incadrati pe posturi care necesita studii superioare au dreptul la un salariu minim de 880 de lei, iar cei cu liceul - 528 de lei.

Vasile Marica, presedintele Sindicatului Functionarilor Publici, spune ca 52% dintre bugetari au studii superioare, iar restul au studii medii, adica liceul. Ceea ce inseamna ca, daca prevederile CCM se vor aplica si bugetarilor, mai mult de jumatate dintre acestia, care au studii superioare, pot pleca de la un salariu minim dublu, de 880 de lei, daca sint incadrati pe functii care cer diploma universitara, iar restul, de la un salariu de 538 de lei.