Presedintele suspendat a furat startul campaniei electorale. Basescu a electrizat multimea cu un discurs taios.

Traian Basescu a sosit la mitingul organizat in Piata Constitutiei din Capitala la 18.55. Cu fix cinci minute inainte de inceperea buletinelor de stiri la principalele televiziuni. Aproximativ 7.000 de oameni l-au aclamat indelung. Slagarul zilei din Piata a fost: "322 si-au batut joc de noi!". Este vorba despre numarul parlamentarilor care au votat pentru suspendare. Teoria a fost confirmata de pe scena chiar de Monica Macovei, care, in plus, a spus ca multi dintre alesi au probleme cu justitia. Discursul lui Basescu a fost bazat pe o retorica inedita: el intreba audienta daca a gresit in diverse decizii pe care le-a luat de-a lungul timpului. Raspunsul, firesc, a fost pe masura asteptarilor: "Nuuuuuuuuuuuuuu!".

Basescu a adunat, in Piata Constitutiei din Bucuresti, mai putin de zece mii de sustinatori, pentru citi fusesera luate aprobarile. Organizatorii mitingului, doua asociatii neguvernamentale prea putin cunoscute - printre care Asociatia pentru Infrumusetarea Bucurestilor si Fundatia pentru Siguranta Cetateanului -, luasera aprobari pentru cel mult zece mii de oameni.

S-a lasat asteptat

La mai bine de doua ore de la debutul mitingului, Basescu nu-si facuse aparitia. Erau prezenti insa Theodor Stolojan, "un prieten", cum l-a numit, si fiicele presedintelui, Ioana si Elena Basescu. Cu un alt look, era acolo si Elena Udrea. In Piata domnea o atmosfera ciudata: o combinatie intre concertul hip-hop de pe scena si scandarile politice ale mitingistilor. Pe pancarte, texte inedite: "Basescu e cool", "Parlamentul e al lor, Romania e a noastra", "322 si-au batut joc de noi", "PSD-PNL, jos coruptii!", "Doar Basescu", "Calarasi e pro Basescu", "Parlamentul ne vrea in Congo, noi vrem in Romania" (aluzie la un slogan electoral din 2004 cind Basescu se confrunta cu Nastase, zis si Bombo, care era trimis in Congo), "Basescu, Romania te sustine!".

Au fost readuse si sloganurile din 2000 si 2004 ale lui Basescu, printre care si celebrul "Arde-i pe corupti!".

Autocare cu democrati

Cele mai multe sloganuri erau scrise pe coli A4. Se mai foloseau, ca suporturi, postere si inimioare portocalii. "Jos Tariceanu!", strigau oamenii, iar de pe scena li se replica: "Nu va faceti griji, e jos de tot". Retineau atentia si pancarte cu numele filialelor PD care erau prezente la miting, una dintre cele mai mari fiind cea de la Techirghiol. Oricum, din mai multe localitati au sosit la Bucuresti autocare pline cu democrati.

La inceputul mitingului, a fost citit si un mesaj atribuit fostului consilier prezidential Andrei Plesu. Prezentatorul a explicat ca Plesu este la Berlin, dar ca transmite un lucru clar: "Cine vrea sa ne scape de Basescu cu ajutorul lui Voiculescu si Vadim nu vrea binele tarii". Un alt fost consilier prezidential, Theodor Stolojan, si-a justificat prezenta la miting prin faptul ca-l sustine pe Basescu, cel care "vrea sa lupte impotriva coruptiei si a capuselor din economia romaneasca". Printre cei prezenti in Piata puteau fi zariti: Gabriel Liiceanu, Valeriu Stoica, Gheorghe Flutur, Marius Marinescu, Roberta Anastase, Monica Iacob-Ridzi si vicepresedintele PLD Cristian Boureanu. Au venit si consilierii Cristian Preda, Valeriu Turcan, Bogdan Teodoriu.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.