Comisarul pentru Justitie, Franco Frattini, si-a exprimat speranta ca procurorul general Anticoruptie, Daniel Morar, sa nu fie schimbat din functie, ci sa primeasca sprijinul Guvernului roman in continuare: "As fi foarte ingrijorat de schimbarea din functie a domnului Morar", a declarat Frattini intr-un interviu acordat Reuters. "Nu tine de responsabilitatile mele sa evaluez situatia interna. Foarte importante pentru mine sint rezultatele, chiar daca este o stare politica interna foarte dificila", a lamurit comisarul italian pozitia sa fata de suspendarea presedintelui Basescu. "Al doilea lucru important il reprezinta continuitatea investigatiilor impotriva cazurilor de coruptie la virf. In acest moment as vrea sa vad ca procurorul general Anticoruptie este sprijinit de Guvern", si-a continuat Frattini declaratiile in sprijinul lui Morar.

In schimb, presedintele Comisiei Europene, Jos Manuel Durão Barroso, a adoptat in fata reporterilor, la Lisabona, o pozitie foarte precauta fata de situatia politica din Romania. El a declarat ca nu este ingrijorat de faptul ca suspendarea presedintelui Basescu va conduce la alegeri anticipate. "Ceea ce sper este ca aceasta situatie sa se rezolve conform regulilor Constitutiei si sint absolut convins ca asa se va intimpla", a declarat Barroso. Neoficial insa, membrii Comisiei Europene recunosc ca sint foarte ingrijorati de faptul ca inca un nou stat membru al Uniunii a cazut prada crizei politice.

Spectrul clauzei

Anterior, purtatorul de cuvint al presedintelui Barroso declarase, intrebat despre impactul evenimentelor politice asupra integrarii Romaniei, ca executivul european va analiza riguros si obiectiv daca Romania si Bulgaria si-au indeplinit obligatiile asumate la aderare. Este vorba, in cazul Bucurestiului, de cele cinci probleme ramase ne-rezolvate in domeniul justitiei, care fac obiectul mecanismului de cooperare cu Comisia Europeana, in special infiintarea ANI si continuarea luptei anticoruptie. In iunie, daca executivul european constata neindeplinirea obiectivelor, ar putea recomanda impunerea clauzei de salvgardare in domeniul justitiei, ceea ce ar insemna nerecunoasterea deciziilor judecatoresti din Romania in UE.