Traian Basescu nu demisioneaza. S-a razgindit motivind ca demisia lui ar adinci criza politica

Aseara, la Cotroceni, presedintele suspendat a asezat intr-o logica nu foarte coerenta motivele acestei decizii: insinuarea premierului Tariceanu cu privire la moralitatea unei noi candidaturi, intentia opozitiei de a modifica legea electorala pentru ca astfel sa-i fie interzisa candidatura si sugestii venite din zona europeana pentru a scurta criza politica. Basescu spera ca anuntul demisiei sale sa declanseze alegeri anticipate si la Parlament, fara sa explice de unde ar fi trebuit sa decurga acest lucru.

"Stiu ca anuntul meu va genera multe regrete, pentru multi dezamagire si pentru cei care doreau eliminarea mea din viata politica, o enorma depresie", a parut sa-si dea seama, in final, Traian Basescu.

30 de zile cu presedintele Vacaroiu

Nicolae Vacaroiu este de ieri presedintele interimar al Romaniei. Curtea Constitutionala a oficializat suspendarea lui Traian Basescu din functia de sef al statului si i-a pus presedintelui Senatului in mina, pentru 30 de zile, aproape toate prerogativele unui presedinte plin.

Vacaroiu nu va putea adresa mesaje Parlamentului, nu poate dizolva Parlamentul si nici nu poate organiza referendum. Transferul temporar de putere s-a facut ieri- seara, la Palatul Cotroceni, unde Basescu l-a pus in tema pe Vacaroiu in legatura cu actiunile aflate in derulare in cadrul Administratiei Prezidentiale.

Cunoscut drept unul dintre apropiatii lui Ion Iliescu, Vacaroiu a promis ca va fi un presedinte interimar activ. Il are ca model pe Iliescu.

"Ne vedem la vot peste 30 de zile", a fost anuntul de aseara, prin care Traian Basescu, de la Palatul Cotroceni, a renuntat la demisie. Presedintele suspendat al statului a explicat ca va rezerva perioada urmatoare contactului "strins" cu populatia, intilnirilor cu oameni din mediul rural si urban, gindirii unui mod de abordare a rolului de presedinte, conform Constitutiei si interesului national. In opinia sa, cea mai buna solutie pentru Romania este participarea sa la referendumul care va fi organizat ca urmare a suspendarii sale din functie. "Am luat decizia ca cea mai buna solutie pentru Romania in momentul de fata este participarea mea la referendum", a spus Basescu.

Presedintele suspendat s-a declarat constient ca anuntul sau "va genera pentru unii regrete, pentru altii dezamagire". Insa, pentru cei care doreau "eliminarea" sa din viata politica ar reprezenta "o enorma suparare". A mai pus razgindirea pe seama faptului ca adversarii sai vor purcede la "schimbarea strategiei". Are insa o certitudine: "Faptul ca am renuntat la demisie nu ma fereste de confruntarea cu electoratul". Presedintele suspendat a dat asigurari ca incepind de azi va avea "un contact strins cu populatia" si va gindi un mod de abordare a functiei de presedinte al Romaniei "in baza prevederilor avizului Curtii Constitutionale si a interesului national si al poporului roman". Basescu era convins ca "o demisie ar fi accentuat criza politica pina in iulie-august". El a adaugat ca un gest de fairplay din partea lui, adica demisia, "nu ar fi primit un raspuns similar" de la contestatarii sai.

Contestatie la Curte

Oricum, Basescu s-a luptat pina in ultima clipa sa ramina la Cotroceni. El a contestat ieri la Curtea Constitutionala votul din Parlament. Presedintele suspendat a invocat faptul ca, fata de acuzatiile respinse de judecatorii constitutionali, la dezbaterile din plen nu s-au adus elemente noi. Curtea a respins in unanimitate solicitarea lui Basescu. (Cristian Oprea)

Ce a decis Curtea Constitutionala

Se respinge, ca inadmisibila, contestatia formulata de domnul Traian Basescu impotriva hotaririi de suspendare a sa din functia de presedinte al Romaniei.

Constata ca procedura privind suspendarea din functia de presedinte al Romaniei a domnului Traian Basescu a fost respectata.

Constata existenta imprejurarilor care justifica interimatul in exercitarea functiei de presedinte al Romaniei.

Constata ca, in conformitate cu dispozitiile art. 98 alin. (1) din Constitutie, interimatul functiei de presedinte al Romaniei se asigura de presedintele Senatului, domnul Nicolae Vacaroiu.

Hotarirea Curtii este definitiva.

Romania se intoarce la Nea Nicu

Curtea Constitutionala l-a declarat ieri presedinte interimar al Romaniei pe Nicolae Vacaroiu.

Curtea Constitutionala i-a tinut ieri pe jar, mai bine de cinci ore, pe primii doi oameni in stat. La primele ore ale diminetii, toata lumea era convinsa ca judecatorii Curtii nu se vor reuni, pentru simplul motiv ca vinerea nu este zi de lucru. In sprijinul acestei ipoteze veneau si faptele de joi, cind, la ora 16.30, judecatorii nu au mai primit Hotarirea Parlamentului privind suspendarea lui Traian Basescu, invocindu-se, expirarea programului de lucru. Abia in jurul orei 12.30 s-a aflat ca judecatorii urmeaza sa se reuneasca pentru a verifica legalitatea deciziei de joi a Parlamentului.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.