Filmul zilei de ieri:

14.56 - Parlamentul decide suspendarea lui Traian Basescu din functia de presedinte al Romaniei, cu 322 de voturi pentru, 108 contra si 10 abtineri; imediat, pe Internet, pe bloguri, pe forumurile ziarelor si prin sms incep sa circule mesaje ce invita populatia la mitinguri de sustinere a lui Basescu in pietele marilor orase;

15.20 - Cotroceniul confirma ca Basescu va merge in jurul orei 18.00 la mitingul din Piata Universitatii, care debutase in jurul orei 14.00;

15.30 - Premierul Tariceanu ii cere public lui Basescu sa demisioneze si spune ca acesta nu mai are dreptul moral sa candideze pentru un nou mandat;

16.15 - Mircea Geoana declara ca Basescu nu ar mai trebui sa candideze;

16.40 - Liderii Partidului Popular European considera criza din Romania "regretabila";

16.45 - Gigi Becali afirma ca, daca poporul il vrea pe Basescu, trebuie sa iasa in strada;

17.00 - Jandarmii formeaza cordoane in Piata Universitatii;

17.15 - Liderul PIN, Cozmin Gusa, e alergat si imbrincit de manifestantii din Piata;

17.20 - Documentele oficiale ale suspendarii sunt trimise la Curtea Constitutionala;

17.30 - Mitingul din Piata Universitatii obtine autorizatie;

17.30 - Hotarirea de suspendare e publicata de Monitorul Oficial;

17.45 - Theodor Stolojan e intimpinat cu simpatie de manifestantii din Piata;

18.10 - Emil Boc califica votul pentru suspendare drept cel mai mare esec al democratiei romanesti;

18.59 - Traian Basescu ajunge in Piata Universitatii;

19.04 - "De luni am sa incep sa va spun adevarul despre aceasta guvernare!", le spune Traian Basescu manifestantilor din Piata. Cu Stolojan fluturind tricolorul in dreapta sa, Basescu isi incheie discursul spunind: "Va multumesc si mergeti acasa, voi fi in continuare presedintele romanilor!".

L-au intors pe Basescu la popor

La mitingul de la Km 0 al Capitalei, citiva dintre simpatizantii lui Basescu au consolat-o pe fiica presedintelui, Ioana Basescu, prezenta la manifestatie. Alti citiva demonstranti, mai razboinici, l-au alergat pe Cosmin Gusa, care abia a apucat sa se refugieze la Intercontinental. De la citeva zeci in jurul orei 12, numarul manifestantilor a crescut constant pina la citeva mii in timpul discursului lui Traian Basescu.

Pe la ora 15, citeva sute de oameni, in mare parte pensionari, s-au strins in fata Teatrului National din Capitala sa strige impotriva lui Tariceanu, Voiculescu si a Parlamentului, care amenintau sa le elimine presedintele prin vot.

"Parlamentul tradator nu e iubit de popor!", "Basescu, nu uita, tara e de partea ta!", "Voiculescu, hotul!", "Jos Tariceanu!", "Votul popular furat, Parlamentul la lustrat!", scandau oamenii revoltati. "Asta e o a doua mineriada. Daca eu l-am votat pe Basescu, de ce imi calca mie votul in picioare?", se intrebau unii dintre demonstranti.

Initial, nucleul dur al manifestatiei era format din vreo o suta de veterani ai Pietei Universitatii, care cintau imnul si scandau lozinci dirijati de un tinar cercetator: "Vrem lustratie, nu restauratie!". "Sint indignat ca un guvern cu 20% sustinere poate guverna tara mai bine decit un presedinte ales liber si cer demisia de onoare a primului-ministru", spunea teologul Mihai Neamtu, cercetatorul de 29 de ani, care anima la acea ora multimea.

Un peremist cu basca albastra si cu miinile la spate se apropie si ne sopteste: "Eu sint cu Vadim! Basescu dirijeaza toata mafia nationala si internationla".

Familia presedintelui

Ioana Basescu, bronzata si eleganta, zimbeste cald multimii si sta retrasa. Se emotioneaza cind ii spune o bunicuta ingrijorata: "Dati-i un telefon (n.r. -presedintelui), spuneti-i sa nu-si dea demisia ca ticalosul de Tariceanu, cu fata lui de cal, e in stare sa modifice Constitutia si sa nu-l mai lase sa candideze la presedintie", tema reiterata si de ceilalti demonstranti. Cind o intrebam de ce a venit, ne spune simplu: "Sa-l sustin pe presedinte". Fiica cea mica, Elena, a sosit ceva mai tirziu si s-a alaturat demonstrantilor.

Vin tinerii

Apoi, friiele multimii le-a luat revolutionarul Dumitru Dinca, imbracat la patru ace. "Daca acum aproape 15 ani am plecat din Piata Universitatii, crezind ca cinstea , libertatea si democratia vor izbindi, azi am constatat ca nu traim nici in libertate, nici in democratie, nici in cinste. Va declar ca in momentul acesta voi face ce-am facut in '90", spune Dinca.

Multimea incepe sa creasca si sa intinereasca. Apar din ce in ce mai multi tineri care tocmai si-au terminat programul de munca. Nou-venitii stau timizi si tacuti pe margine in asteptarea presedintelui. O mama isi suna fiica si o cheama la demonstratie. Apare cu mai multe prietene. Este exact momentul in care media de virsta a manifestantilor incepe sa coboare vertiginos.

Pe trotuarul celalalt!

O doamna intr-un sacou verde fistic, vizibil tensionata, vine si pozeaza de zor manifestantii zicind: "Astia spun ca au fost si in ’90, ia sa vad care dintre ei chiar au fost". Si adauga: "Ma bucur de suspendarea lui Basescu, caruia dintre toate pacatele cel mai de neiertat mi se pare mitocania". Doua femei din multime se apropie de ea si ii zic intii incet sa treaca pe trotuarul celalalt, apoi incep urletele: "Da’ tu pe cine vrei, pe Voiculescu, pe Geoana, astia ti se par lorzi ?" Depasita numeric, fotografa de ocazie isi baga cu grija aparatul in geanta si pleaca.

Alina Vasilescu lucreaza in asigurari si spune ca a aflat de la mama ei cum a votat Parlamentul. "Am sunat-o sa aflu, i-am spus ei sa stea cu copiii si am venit aici." Un grup de studenti de la Litere tacuti il sustin discret, si ei, de pe margine, "Mie mi se pare o mare prostie sa faci asta, sa-l suspenzi pe Base, cind avem ca variante pe Becali si pe Vadim", spune o filoloaga delicata.