Dosarul de spionaj in cazul privatizarilor strategice, in care sint invinuiti si ministrii Nagy Zsolt si Codrut Seres, intra astazi pe rolul Curtii de Apel.

Codrut Seres nu a putut fi contactat ieri pentru a comenta rechizitoriul. Nagy respinge acuzatiile.

Dosarul a fost disjuns, iar primii care vor aparea in instanta sint bulgarul Stamen Stancev, Mihai Donciu, consilier al ministrului Comunicatiilor, Nagy Zsolt, si Dorinel Mucea, adjunct al Oficiului Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie din cadrul Ministerului Economiei, condus pe atunci de Seres. Ei sint acuzati de tradare prin transmitere de secrete de stat, spionaj, constituire si aderare la grup infractional organizat.

Tinte: energia, apararea, comunicatiile

Documentele secrete gasite de anchetatori la domiciliul inculpatilor romani se refera la companii romanesti de importanta strategica: Complexul Energetic Rovinari, SC Romaero (aflata, indirect, sub coordonarea NATO) si SC Avioane Craiova, Romtelecom, Posta Romana, Electrica Muntenia, Nuclearelectrica, Petrom (pentru cele 8% dintre actiuni ramase in proprietatea statului, dupa vinzarea pachetului majoritar catre OMV).

Contrar a ceea ce au declarat cei doi ministri, Seres si Zsolt, cum ca ar fi avut relatii strict oficiale cu Stancev si restul grupului extern de spionaj, in rechizitoriul intocmit de DIICOT sint prezentate probe (convorbiri telefonice si rapoarte de filaj) privind intilniri ale acestora in locatii private. Dintre cei doi ministri, cele mai multe asemenea "contacte oficiale" le-a avut Nagy, care a si petrecut un weekend la munte cu turcul Mustafa Oral, membru al asa-numitului grup extern. Contactat de "Cotidianul", Nagy Zsolt si-a mentinut declaratiile anterioare, cum ca nu a avut intilniri private cu membrii grupului. "Nu este adevarat. Eu am prezentat probe in comisia de ancheta, mai precis pasaportul meu, din care rezulta ca la data respectiva, cind s-a vorbit despre weekendul la munte, am fost plecat cu familia in Ungaria", a explicat Nagy. Beneficiarii principali ai informatiilor clasificate furnizate de grup erau Klaus Riquat, director executiv al Credit Anstalt Investment Bank, si Credit Suisse First Boston.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.