"A venit timpul ca in Romania sa se faca dreptate." Aceasta a fost ideea principala a discursului tinut de Traian Basescu, la ora 19:00, in Piata Universitatii.

[update] 19:35:
Desi era asteptat de la ora ora 18:30 in Piata Universitatii, primul presedinte suspendat din istoria Romaniei, Traian Basescu, a ajuns la mitingul spontan care s-a desfasurat in parculetul din fata Teatrului National Bucuresti cu aproximativ 30 de minute intarziere.

Traian Basescu a sustinut ca "Forta poporului se vede la vot - aceasta este modalitatea de a ne manifesta intr-o democratie." [...] "Ma intorc la popor." A dorit de asemenea sa sublinieze, pe scurt, faptul ca nu doreste sa tina un discurs, dar ca va veni si momentul acestuia.

"Am obligatia sa va rog sa ma scuzati pentru un lucru pe care am refuzat sa il fac: probabil, daca as fi acceptat sa negociez cu partidele care astazi au votat modul in care sa se desfasoare lucrurile mai departe in administratia centrala romaneasca, astazi nu as fi fost suspendat" - a fost o alta dintre ideile sustinute de Traian Basescu.

La finalul discursului, lui Traian Basescu i s-a alaturat Theodor Stolojan, cei doi agitand un steag tricolor din "vechea generatie" - fara stema. Totodata, s-a adresat multimii solicitandu-i ca dupa aceasta intalnire sa se manifeste in liniste, civilizat pentru ca electoratul sau "este electoratul care vrea Romania moderna - o Romanie moderna este o Romanie in care toti au dreptul sa isi exprime opiniile."

[update] 16:25: Click aici pentru a vedea imagini live din Piata Universitatii.

[update] 15:25: Calin Popescu-Tariceanu a cerut demisia Presedintelui

[update] 15:15: Traian Basescu si-a anuntat prezenta, in aceasta seara, in Piata Universitatii.

Cele doua camere ale Legislativului, reunite in sedinta comuna, au votat suspendarea presedintelui Traian Basescu cu 322 voturi pentru, 108 impotriva si 10 voturi anulate. Practic, pentru suspendare, ar fi fost necesar un numar de 233 de voturi (din 464 de parlamentari), numai parlamentarii PSD, PC si PRM avand un numar de 226 voturi. Click aici pentru a vedea inregistrarea video a anuntului, in cadrul transmisiunii realizate de catre TVR.

Rezultatul votului a fost facut public, oficial, in urma cu doar cateva minute, la ora 15:02.

Suspendarea din functie a lui Traian Basescu a fost posibila, probabil, si prin votul unor parlamentari apartinand PNL, UDMR sau al independentilor, PD si PLD numarandu-se printre cei care si-au afirmat sprijinul pentru Traian Basescu. PNL si UDMR anuntasera inca de ieri ca isi vor lasa membrii sa voteze dupa propria constiinta, decizie care a inclinat balanta impotriva sefului statului.

Traian Basescu a urmarit de la Cotroceni desfasurarea sedintei comune a celor doua camere, urmand ca diseara sa sustina o declaratie de presa. Ramane de vazut daca presedintele va fi ferm in decizia de a-si prezenta demisia in cel mai scurt timp, asa cum a promis. Conform Constitutiei, daca presedintele demisioneaza din functie, in termen de trei luni trebuie organizate alegeri prezidentiale anticipate.

Ramaneti alaturi de 9AM pentru a afla mai multe detalii despre evolutia situatiei si, mai ales, pentru a afla care vor fi implicatiile acestui moment in plan economic.

Intalnirea parlamentuiui a fost transmisa in direct de Radio Romania Actualitati, cu putin inainte de orele 14 fiind anuntat un miting pentru aceasta seara, incepand cu ora 18:00, in Piata Universitatii.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.