Gloantele de cauciuc folosite de jandarmii romni in timpul manifestatiei de la Pristina erau expirate inca din 1994. Comisarii ONU au concluzionat ca munitia cu care au fost ucisi cei doi albanezi „devenise mai dura“ cu trecerea timpului.

Concluziile Raportului provizoriu al Procurorului Special care a anchetat moartea celor doi etnici albanezi impuscati in cap cu gloante de cauciuc, in timpul protestelor de strada de la Pristina, din data de 10 februarie, arata ca ziarul nostru a avut dreptate inca de acum doua luni. "Gardianul" a aratat ca identificarea armei din care a plecat fiecare glonte de cauciuc tras nu poate fi facuta, avand in vedere lipsa urmelor specifice de pe proiectil, ca in cazul munitiei de razboi.

Raportul preliminar al anchetei concluzioneaza ca moartea albanezilor Mon Balaj, Arben Xhelladini si ranirea lui Moustafe Nerjovaj si Zenel Zenelli nu se pot justifica, ele putand fi evitate, avand in vedere ca victimele nu reprezentau niciun pericol la viata sau integritatea fortelor de ordine. Imposibilitatea identificarii armei sau armelor din care au fost trase aceste gloante de cauciuc si lipsa martorilor care sa-i poata identifica pe jandarmii care au executat focurile letale au pus anchetatorii in situatia de a nu incepe inca urmarirea penala impotriva vreunei persoane anume. Cercetarile continua, insa raportul reprezentand doar o prima etapa a anchetei ONU privind evenimentele din februarie.

Ancheta ONU a stabilit fara putere de tagada ca gloantele de cauciuc cu care au fost ucisi cei doi etnici albanezi au fost trase de catre contingentul de jandarmi romani detasat in provincia Kosovo. Munitia folosita de jandarmi era expirata inca din 1994. Dezvaluirea a fost facuta ieri de comisarul Richard Monk, comandantul politiei ONU din Kosovo, acesta adaugand ca gloantele "devenisera mai dure cu trecerea timpului". Gloantele au fost fabricate in 1991, aveau o valabilitate de trei ani si cauciucul a devenit mai dur, ceea ce, din cauza vitezei imprimate de arma, creste riscul in cazul utilizarii de la mica distanta. Monk a precizat ca gloantele RB1, folosite numai de jandarmii romani, au dimensiuni mai mici si sunt mai rapide decat restul gloantelor de cauciuc.

"Am cerut ca toate gloantele de acest tip din Kosovo sa fie trimise in Romania sau distruse", a mai declarat comisarul ONU, care a concluzionat ca "la New York s-a declansat o ancheta pentru a se stabili cum a fost posibil sa fie munitie expirata. Nu ar tine de prerogativele ONU sa emita reguli privitoare la durata de viata a gloantelor. Ne asteptam ca unitatile care vin aici sa respecte regulile de fabricatie". In timpul evenimentelor de strada de la Pristina-Kosovo, din 10 februarie, au fost impuscati mortal doi albanezi, iar alti doi au fost grav raniti.

Comisia de ancheta a ONU, condusa de procurorul international Robert Dean, a stabilit ca, pentru paza obiectivelor pe care manifestantii albanezi le puteau ataca au fost mobilizate unitati de politie din Polonia, Ucraina, Romania, Italia si Franta. "Pe parcursul confruntarilor dintre fortele de ordine si protestatari, politia a tras cu gloante de cauciuc spre multime. Doua persoane au fost omorate si altele au fost ranite destul de grav", se arata in raport. Anchetatorii au stabilit ca singurii care au folosit gloante de cauciuc in aceasta confruntare au fost jandarmii romani si polonezi.

Prima victima, Mon Balaj, a fost impuscata in cap. Martorii audiati au declarat ca Balaj a intrat in Hotel Illyira, situat pe strada Maica Tereza, fiind urmat indeaproape de fortele de ordine. La un moment dat, el a fugit din hotel, sarind de pe terasa, moment in care a fost lovit in cap in spatele urechii drepte de un glonte de cauciuc care i-a strapuns craniul. A decedat pe loc. La autopsie, glontele extras s-a dovedit a fi de tip RB1. Cea de-a doua victima, Arben Xhelladini, a fost gasita impuscata in mijlocul fruntii, de asemenea cu un glonte de cauciuc de tip RB1.

Anchetatorii au mai stabilit si ca un al treilea protestatar, Mustafe Nerjovaj, a fost impuscat in cap tot cu un glonte RB1, in timp ce s-a aplecat sa ridice o grenada cu gaz lacrimogen pentru o arunca inapoi in directia fortelor de ordine. A patra victima, Zenel Zenelli, a fost impuscat in piept, glontul, tot de tip RB1, ramanand acolo. Desi constient, acesta nu le-a putut oferi anchetatorilor amanunte cu privire la momentul in care a fost impuscat.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.