„Erou“ i-au spus studentii americani profesorului de origine romana, care si-a pierdut luni viata in atacul armat de la Universitatea Virginia Tech.

Liviu Librescu, profesor de stiintele ingineriei si mecanice, se afla cu studentii sai intr-o sala de curs din sediul universitatii cind a avut loc cel de-al doilea atac de la Virginia Tech. Terorizati de impuscaturile care sunasera pina in acel moment, ei au baricadat usa salii de curs si au incercat sa se salveze iesind pe geam. "Inainte sa sar pe fereastra, m-am intors si m-am uitat la profesor, care ramasese in urma, probabil pentru a bloca usa. Fusese ucis", povesteste Alec Calhoun, unul dintre ultimii studenti care au reusit sa scape.

Autorul masacrului de la Virginia Tech este un student sud-coreean de 23 de ani, Cho Seung-Hui, care a deschis focul in plin, ucigind 32 de studenti si profesori, dupa care si-a tras un glont in cap.

Profesorul erou

Profesorul Liviu Librescu era un supravietuitor al Holocaustului. Parasise Romania in 1978, stabilindu-se mai intii in Israel si apoi in Statele Unite. Denumit "parintele petrochimiei" in Romania, Librescu preda la Virginia Tech de 20 de ani, "fiind un profesor renumit la nivel mondial", dupa cum relateaza cotidianul israelian "Yediot Aharanot", adaugind ca "era profesorul cu cele mai multe lucrari publicate din istoria Universitatii Virginia Tech". In Romania, el a obtinut un doctorat la Institutul de Mecanica a Fluidelor din cadrul Academiei de Stiinte din Romania.

Atac in reprize

Liviu Librescu nu era singurul roman de la Virginia Tech. Alti 20 de studenti si 5 profesori din Romania au scapat nevatamati din carnagiul petrecut la universitatea americana, potrivit Ministerului Afacerilor Externe din Romania.

Luni, campusul Universitatii Virginia Tech din oraselul Blackburg, Virginia, a fost scena a doua atacuri armate, soldate cu 33 de morti si cel putin 15 raniti. La ora 7.15 (14.15 ora locala a Romaniei), politia din Blacksburg a fost anuntata ca au fost auzite focuri de arma la un camin din campusul Universitatii Virginia Tech.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.