- Vasile Blaga a fost numit ilegal, in 1992, in functia de director al Vamii Bihor * Drept urmare, toate actele semnate de acesta, timp de trei ani, pot fi anulate iar fostul ministru bun de plata

ZIUA a intrat in posesia deciziei prin care Vasile Blaga a fost numit director al Directiei Regionale Vamale Bihor. Actul este ilegal si cu aplicare retroactiva. Acesta este datat 24 decembrie 1992, in ajunul Craciunului, dar a intrat in vigoare de pe data de 7 decembrie 1992. In momentul in care a fost numit in fruntea Directiei Regionale Vamale, fostul ministru de Interne ocupa functia de prefect al judetului Bihor, dar a fost transferat la Directia Vamilor de la o alta firma, unde nu mai lucra dinainte de '89, dupa cum vom detalia in cele ce urmeaza. Practic, numit ilegal in functie, Vasile Blaga a semnat o pleiada de acte in rastimpul in care a stat la carma Vamii Oradea. Printre atributii, acestuia ii revenea si returnarea sumelor retinute in vama.

Pentru unii semna, pentru altii nu. Este de notorietate faptul ca, spre exemplu, fostul ministru al Administratiei si Internelor a emis un document prin care stabilea ca importurile de bere efectuate de firma afaceristului Radu Pentie, un protejat al sau, sa nu fie supuse prevederilor unei hotarari de Guvern. Juristii spun ca actele care au fost semnate la vama de Vasile Blaga pot fi anulate. Mai mult, cei care au avut de suferit in urma acestor abuzuri si care se considera prejudiciati de activitatea lui Vasile Blaga din perioada in care acesta manuia destinele Vamii Oradea pot da in judecata statul si Directia Vamilor pentru recuperarea pierderilor.

Angajarea prefectului

Prin decizia 573/555 din 24.12.1992, directorul general al Directiei Generale a Vamilor de la acea data, subsecretarul de stat Mihai Panzariu, a semnat intr-o singura zi mai multe hotarari care il vizau pe Vasile Blaga, prefectul de atunci al Bihorului. Astfel, la art. 1 al deciziei emisa la sfarsitul lunii decembrie a anului 1992 se precizeaza ca "incepand cu data de 07.12.1992 Blaga Vasile se angajeaza la Directia Regionala a Vamii Bihor in functia de inspector de specialitate gradul I, gradatie 1, urmand a primi un salariu de 37.730 lei".

Art. 2 consemneaza: "cu aceeasi data se numeste in functia de Director al Directiei Regionale Vamale Bihor urmand a primi o indemnizatie de conducere de 15.475 lei". Iar, potrivit art. 3, "la data de 07.12.1992 contractul de munca al D-lui Balga Vasile se suspenda, pe perioada mandatului indeplinirii functiei potrivit Legii nr. 69/1991". Mai mult, Blaga a fost angajat la Vama prin transfer - acordul de transfer nr. 13860/04.12.1992 - de la Intreprinderea Mecanica Hiperion din orasul Stei, desi la acea vreme (decembrie 1992) era prefect de Bihor. Toate acestea fac actul de numire nul de drept.

Ilegalitati pe banda rulanta

Ilegalitatile din acest caz sunt flagrante. In primul rand, Vasile Blaga a fost angajat la Directia Regionala a Vamii Bihor prin transfer de la o intreprindere la care nu mai lucrase din anul 1990. Fapt dovedit chiar de propriul CV. Este vorba despre societatea Hiperion din Stei. De asemenea, o alta ilegalitate se refera la faptul ca la data la care subsecretarul de stat Panzariu a semnat decizia 573/555 din 24.12.1992, fostul ministru al Administratiei si Internelor nu mai era angajat la Hiperion, de ani buni, ci ocupa functia de prefect al judetului Bihor. O alta incalcare a legii o reprezinta si faptul ca decizia lui Mihai Panzariu a fost pusa in aplicare retroactiv. Adica, aceasta a fost semnata pe data de 24.12.1992, urmand sa intre in aplicare (?!) din 07.12.1992, deci cu 17 zile mai devreme.

Blaga, bun de plata

Practic, pentru perioada cat a fost la carma Directiei Regionale Vamale Oradea, 1993-1996, Vasile Balga, ex-ministrul de interne a semnat o sumedenie de acte. Trebuie spus ca tinand cont de modul ilegal in care Blaga a fost numit la Vama, toate actele semnate de acesta sunt nule de drept.

Din categoria actelor semnate de catre directorul unei regionale vamale, indiferent care este aceasta, enumeram: contractele prin care se administreaza fondurile institutiei, autorizatiile de acordare a regimurilor vamale temporare, punctele de vedere cu privire la incadrarea tarifara, deciziile de aprobare pentru restituirea sumelor retinute in vama, in baza art. 7 din Acordul GATT, etc. Desi din factura rezulta explicit cat ai de plata, in vamile romanesti se solicita niste documente suplimentare si practic o garantie. Pentru returnarea acestei garantii este nevoie de sematura sefului vamii. Pentru a intelege cat mai bine fenomenul am consultat un fost sef de serviciu juridic la Regionala Vamla Bucuresti si fost director resurse umane la Autoritatea Nationala a Vamilor, Vasile Lincu.

"Daca este adevarat, atunci ordinul de transfer si numire in functia de conducere este nul, iar toate documentele semnate de domnul Blaga in calitate de director al directiei regionale vamale pot fi anulate", a declarat Lincu. Mai mult acesta a spus ca asa ceva este de competenta organelor in drept care trebuie sa se autosesizeze. "In calitatea mea de presedinte al Sindicatului National al politistilor si vamesilor <

> consider ca este acesta un abuz, care il descalifica pe fostul ministru Blaga, care si asa a lasat lucrurile incurcate si la Ministerul Administatiei si Internelor", a conchis Lincu.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.