Judecatorii Tribunalului Bucuresti au decis, ieri, ca Miron Cozma sa primeasca 10.000 de euro (echivalentul in lei din ziua punerii in executare a sentintei) de la statul roman din suma de 4 milioane de euro pe care o ceruse ca despagubire pentru zilele in care a fost tinut ilegal in arest.

Sentinta tribunalului poate fi atacata cu apel. Miron Cozma a declarat, luni, in fata instantei ca suma pe care o cere, 4 milioane de euro, este "infima" in comparatie cu suferinta familiei sale si a proiectelor sale nefinalizate. Potrivit lui Cozma, unul din aceste proiecte se refera la deschiderea in Valea Jiului a "Bancii Minerilor".

Cozma le-a spus judecatorilor ca a vorbit cu minerii si le-a propus sa contribuie la aceasta banca cu 2 milioane de lei vechi pe an. El a mai explicat instantei ca 51 la suta din actuni urmau sa fie ale lui, 4 la suta angajatilor bancii iar restul de 45 la suta minerilor care ar fi cotizat. Astfel, minerii ar fi putut beneficia si de un fond privat de pensii in schimbul a 100.000 de lei pe luna. Pentru a sublinia sumele mari si amploarea acestui proiect, Miron Cozma a amintit ca doar Clubul "Valea Jiului" numara 70.000 de mineri care, daca ar fi cotizat, ar fi ridicat fondurile la suma de 100 de miliarde de lei vechi pe an, adica aproximativ 25 de milioane de dolari.

Cozma a povestit cum intentiona sa contribuie la dezvoltarea economica si industriala a zonei Valea Jiului daca nu ar fi fost rearestat. El a spus ca avea de gand sa cumpere instalatii de gazeificare din Africa de Sud, sa dezvolte industria de prelucrare a platinei, minereu pe care l-a detectat, impreuna cu decanul unei facultati de profil, ca fiind prezent in subteranele Vaii Jiului sau sa prelucreze nisipurile bituminoase din zona. Tot legat de prejudiciul material suferit, Miron Cozma s-a aratat indignat de faptul ca actualul lider al unei organizatii non-guvernamentale conduse de el cand se afla in libertate, a ajuns in topul 300, al celor mai bogati oameni din Romania. "Inainte imi cerea voie sa dea doua ture de pista si sa faca o baie in piscina", a declarat intrigat si totodata nostalgic Miron Cozma, referindu-se la actualul presedinte al ONG-ului.

Despre prejudiciul moral suferit de Miron Cozma si de membrii familiei sale a vorbit si martorul Alexandru Stentiu, citat pentru termenul de luni al procesului. El le-a spus judecatorilor ca fiul lui Cozma ar fost nevoit sa ia "antidepresive, calmante si somnifere" in urma socului psihic suferit in urma rearestarii tatalui sau si a descris tulburarea membrilor familiei Cozma produsa de evenimentul revocarii decretului de gratiere emis pe numele fostului lider al minerilor.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.