Firma UTI Systems este pe punctul de a primi comenzi de cateva milioane de euro in cadrul sistemului de supraveghere terestra a Aliantei (AGS)

Dupa intrarea Romaniei in NATO, teoretic, orice companie autohtona poate participa in cadrul programelor de achizitie ale NATO. Asa, cel putin, s-ar reintoarce in economie o parte din contributiile pe care le platim la bugetul Aliantei. Pana in acest moment insa, numai cateva au reusit sa ajunga cel putin la nivelul de "certificare NATO".

Evident, de la statutul de "agreat" pana la cel de "furnizor", distanta e lunga. Cu atat mai mult in cazul unui proiect de anvergura AGS.

Astfel, desi sunt certificate, Aerostar, Romarm, Romsys, UTI Systems au trebuit sa treaca printr-o noua procedura de verificare a capabilitatilor inainte de a putea spera la obtinerea unui contract. "Anul trecut, grupul italian Galileo Avionica, la care este «arondata» industria romaneasca in cadrul AGS, a transmis companiilor un set de chestionare stufoase, pentru a vedea situatia financiara, nivelul tehnologic, experienta, sistemul de calitate etc. in final, singura companie selectata pentru negocieri a fost UTI Systems", spune Viorel Manole, vicepresedintele patronatului societatilor din industria de aparare, Patromil.

Primele facturi ale Romaniei - sase milioane de euro

"Acum, firma este in negocieri avansate pentru a contracta cu Galileo lucrari de proiectare in valoare de un milion de euro, intr-o prima etapa. Mai este in discutie un "calup" de comenzi de trei milioane de euro, de la grupuul francez Thales", adauga Viorel Manole, care este si vicepresedinte al UTI.

Materializarea acestor contracte ar insemna reintoarcerea in economie a unei parti importante din sumele aferente participarii Romaniei la faza cercetare-dezvoltare a AGS, sume estimate la sase milioane de euro, in ultimii doi ani. Aceasta in conditiile in care pozitia Romaniei a fost "cost share/work share", conform careia sumele cu care fiecare natiune participa la program revin in totalitate in tara sub forma de comenzi de la IAGS (consortiul industrial care realizeaza AGS). Ca si in cazul offset-ului insa, grupurile internationale pot invoca faptul ca nu gasesc ceea ce au nevoie in Romania.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.