Ion Lungu, acuzat oficial in dosar Seres: "Acuzatiile, la fel de absurde ca in cazul privatizarilor"

Procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Crima Organizata si Terorism (DIICOT) au continuat ieri sirul audierilor in dosarul Hidroelectrica, cu cea a fostului presedinte al Autoritatii Nationale de Reglementare in Domeniul Energiei (ANRE), Ion Lungu - in prezent director comercial la Electrica Oltenia - si cea a fostului ministru al Economiei si Comertului, Codrut Seres.

In acest caz, prejudiciul adus companiei, prin semnarea unor contracte preferentiale cu anumiti agenti economici, se ridica la aproximativ 500 de milioane de dolari.
Potrivit unui comunicat al Ministerului Public, procurorii DIICOT - Structura centrala au dispus, la data de 3 aprilie, inceperea urmaririi penale fata de noua invinuiti sub aspectul savarsirii infractiunilor de complot si subminare a economiei nationale.

Gruparea, suprapusa pe organigrama societatii

In fapt, s-a retinut ca in perioada anilor 2002-2003, folosindu-se de prerogativele functiilor de conducere in care au fost investiti, acestia s-au constituit intr-o grupare cu o structura suprapusa pe organigrama societatii SC Hidroelectrica SA.

Gruparea a folosit SC Hidroelectrica in scopuri contrare obiectivelor statuate legal, scopuri ce au fost de natura sa submineze economia nationala prin afectarea functionarii sistemului energetic national in conditii de siguranta, cu repercusiuni grave asupra intregului sistem economic national.

Astfel, prin manopere ilicite, membrii asociatiei au desfasurat actiuni comisive si omisive ce au condus la instaurarea unei stari de pericol potential, dar si la crearea unor pagube in dauna SC Hidroelectrica SA si, implicit, in dauna economiei nationale, punand in pericol grav siguranta Sistemului Energetic National. In cauza, cercetarile continua in vederea stabilirii tuturor imprejurarilor in care au fost comise faptele, a adaugat sursa citata. Miercuri s-au prezentat la audieri Traian Oprea - directorul general al Hidroelectrica, Carmen Marin - director in aceeasi societate si Nicolae Opris - presedintele ANRE, urmand ca joi sa vina la Parchet si Codrut Seres.

Seres: "Mai au sa ma acuze de genocid"

In dosar s-a declansat urmarirea penala si impotriva fostului ministru al Economiei si Comertului, Codrut Seres. Reactia sa fata de aceasta a fost similara celei din data de 19 noiembrie, cand a declarat ca el si familia sa sunt urmariti de "grupuri de interese transpolitice".

El a afirmat, citat de Mediafax, ca acuzatia care i se aduce este "la fel de fortata si absurda" ca si cea de tradare si spionaj din dosarul "Privatizarilor". "Am primit citatie sa ma duc maine ( joi - n.r.) la DIICOT, dar nu stiu ce contine acest dosar si la ce se refera", a afirmat el miercuri, adaugand ca se va prezenta la DIICOT si ca va oferi toate detaliile necesare privind ancheta deschisa.
"Acuzatia care mi se aduce este la fel de fortata si de absurda ca si cea de tradare si spionaj, de care nu s-a mai auzit nimic de trei luni. Mai au sa ma acuze de genocid si au terminat cu toate acuzatiile", a spus Seres, citat de aceeasi sursa.

La sfarsitul anului trecut, ministerul public anunta ca Seres este urmarit penal pentru sprijinirea unui grup infractional organizat cu caracter transnational si tradare.
Potrivit anchetatorilor, folosindu-se de calitatea sa de ministru si de presedinte al comisiei de privatizare a Electrica Muntenia Sud, Seres ar fi contribuit "intelectual si material" la culegerea, obtinerea si transmiterea de date si informatii confidentiale, secrete economice si comerciale care prin caracterul si importanta lor au fost de natura sa pericliteze securitatea statului, privind societatile comerciale din domeniul strategic al economiei aflate in portofoliul MEC - OPSPI, precum si din domeniul elaborarii proiectelor de acte normative aflate in procedura de adoptare la nivelul Guvernului Romaniei.

Oprea, deferit deja justitiei

Traian Oprea este director general al Hidroelectrica, desi el este trimis in instanta cu un contract de achizitionare a unor piese contrafacute, prin care a prejudiciat bugetul societatii cu aproximativ 1,8 milioane euro. Oprea Traian, impreuna cu alti patru reprezentanti ai societatii - Asan George Lavinius, Trif Ioan, Popescu Dan si Dudas Ioana, sunt acuzati de procurorii anticoruptie ca au avizat, au aprobat si au initiat cumpararea de aparatura electrica iesita din uz si inregistrata in mod fals ca fiind marca Siemens sau Schneider.

Piesele respective au fost achizitionate la suprapret de la firmele ENOL Group SA si CFR SSVM Bucuresti (fara nicio legatura cu societatile de transport pe calea ferata). Aparatura a fost cumparata la preturi de 30 - 40 de ori mai mari decat cele practicate de firmele ale caror produse le-au contrafacut.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.