Ministerul si o larga coalitie din Parlament au modificat Legea de reforma sanitara si au eliminat aceasta incompatibilitate. Modificarea trebuia votata ieri, insa cvorumul fragil l-a determinat pe presedintele Camerei Deputatilor sa apeleze la un subterfugiu pentru a fi votata saptamina viitoare. "Avem voie sa fim mai destepti azi decit am fost ieri", exprima secretarul de stat Ervin Szekely pozitia ministerului.

Ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, pare sa se fi razgindit in privinta ideilor pentru care milita acum un an, si anume ca functia de manager al unui spital sa fie incompatibila cu cea de profesor universitar. Legea pentru reforma in sistemul sanitar, ce prevedea exact acest lucru, era sustinuta de Alianta D.A. in Parlament.

Prin modificarea unui articol dintr-o ordonanta de urgenta ce avea ca scop revizuirea reformei sanitare, Ministerul Sanatatii a scos aceasta incompatibilitate, acceptind astfel criticile aduse de PSD anul trecut. "Avem voie sa fim mai destepti azi decit am fost ieri", spune Ervin Szekely, secretar de stat pentru relatia cu Parlamentul in Ministerul Sanatatii. Ministrul Nicolaescu nu a putut fi contactat, intrucit era la o actiune de partid, insa de la Biroul de presa ni s-a comunicat ca pozitia secretarului de stat este cea oficiala a ministerului.

Autori falsi

Initial, Ordonanta nr. 104/2006 a fost respinsa de Senat, insa Comisia de sanatate din Camera Deputatilor a modificat continutul ei, iar ieri trebuia sa fie votata. Cu toate acestea, modificarea articolului de lege ce i-a facut pe multi directori de spital, printre care si senatorul PSD Sorin Oprescu, sa-si dea demisia deoarece nu doreau sa renunte la cariera universitara a venit din partea Ministerului Sanatatii. "In acest sens a existat un document, rod al gindirii colective, care a ajuns la Parlament", spune Szekely.

Secretarul Comisiei de sanatate, Renica Diaconescu, a precizat ca punctul de vedere al ministerului a fost insusit si de catre deputatii din comisie, motiv pentru care 15 dinte cei 16 membri ai comisiei figureaza ca autori ai amendamentului, alaturi de minister. Numai ca un alt membru al comisiei il contrazice. "Eu nici macar nu am fost la acea sedinta. Eram in delegatie oficiala. Probabil ca e o greseala de redactare ca imi apare numele. Nu sint de acord cu aceasta modificare", spune Petru Movila, deputat PD.

Intrebati de ce anume au fost de acord cu excluderea incompatibilitatii dintre profesia de cadru didactic si cea de manager, deputatii din Comisia de sanatate au dat din colt in colt. "De anul trecut pina acum au aparut probleme pe care trebuia sa le clarificam", spune Bonis Istvan, dar fara sa poata spune la ce probleme anume se refera. "N-as putea sa va spun. Am constatat probleme in teritoriu, atit eu, cit si colegii mei", spune si deputatul PNL Liviu Cimpanu.