Patronii de hoteluri din statiunile turistice bulgaresti vor importa muncitori sezonieri din Republica Moldova si Romania

Dupa ce anul trecut ne-au luat fata la numarul de turisti straini, vecinii de la sud de Dunare ne vor face concurenta anul acesta mizand pe ospatari, bucatari si salvamari romani. in acelasi timp, patronii autohtoni aduc forta de munca mai ieftina din statele asiatice.

Si Bulgaria se confrunta cu o criza a fortei de munca. in cazul in care nu reusesc sa-i convinga pe lucratorii bulgari plecati la munca in strainatate sa se intoarca acasa, patronii de hoteluri din statiunile turistice aflate in apropierea orasului bulgar Dobrici (nord), de la Marea Neagra, ar putea importa muncitori sezonieri din Republica Moldova si Romania, informeaza site-ul de stiri Novinite, consultat de Rompres. Potrivit sursei mentionate, care citeaza specialisti din turism, in sezonul estival statiunile de pe langa Dobrici vor avea de suferit din cauza lipsei de forta de munca locale. "in statiunile de pe coasta nordica a Marii Negre se cauta in total 1.500 de angajati - in special bucatari, chelneri, salvamari si chiar comis-voiajori", a declarat pentru Darik News seful asociatiei restauratorilor din Dobrici, Dimitar Dimitrov.

Romania aduce muncitori straini

In acelasi timp, patronii romani aduc tot mai multi muncitori straini pentru a lucra in fabricile lor, din cauza numarului in crestere de autohtoni care prefera sa plece la munca in alte tari din Uniunea Europeana, relateaza cotidianul "New York Times" in editia de ieri, citat de Mediafax. Potrivit publicatiei, investitorii straini au fost atrasi de Romania, "o tara balcanica saraca", din cauza salariilor mici care se practica aici si a aderarii sale la UE de la 1 ianuarie. Aceste salarii mici si libertatea de miscare in Europa au determinat un val de emigrari care ameninta incetinirea dezvoltarii economice de care Romania s-a bucurat in ultimii ani.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.