Presedintele a retrimis in Parlament cererea de reexaminare a Legii privind sprijinul acordat romanilor de pretutindeni, solicitand clarificarea institutiilor ce se ocupa de acestia.

"Structura existenta a organismelor si organizatiilor guvernamentale care se ocupa de "romanii de pretutindeni" este, in momentul actual, stufoasa si neclara in ceea ce priveste atributiile pe care aceste organisme le au in domeniul relatiilor cu romanii de pretutindeni", se afirma intr-un comunicat al Administratiei Prezidentiale.

Presedintele Basescu a remintit ca in prezent exista un Departament pentru Relatiile cu Romanii de Pretutindeni in cadrul Ministerului Afacerilor Externe, un oficiu guvernamental (Oficiul pentru gestionarea relatiilor cu Republica Moldova - in cadrul Cancelariei Primului Ministru), 5 directii de specialitate (Directia pentru Romanii din Vecinatate si Balcani; Directia pentru Originarii din Romania, Directia Cooperare cu Republica Moldova - in cadrul MAE; Directia Protectia Drepturilor Cetatenilor Romani care Lucreaza in Strainatate - in cadrul Ministerului Muncii, Solidaritatii si Familiei; Directia Romanii din afara tarii - in cadrul Institutului Cultural Roman), un compartiment de specialitate in cadrul Ministerului Educatiei si Cercetarii si un birou pentru cetatenie in cadrul Ministerului Justitiei.

De asemenea, in coordonarea MAE se afla si Centrul "Eudoxiu Hurmuzachi" pentru romanii de pretutindeni, iar in coordonarea MEC se afla Institutul Limbii Romane.

In opinia presedintelui, "o solutie viabila pentru functionarea operationala a acestor structuri ar putea fi comasarea lor sau organizarea acestora intr-o singura institutie guvernamentala, obtinand astfel, simplificarea sau eliminarea birocratiei si existenta unei institutii care poate functiona optim, la standarde calitative ridicate".


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.