Judecatorii Curtii Constitutionale au decis, in sedinta de ieri, cu majoritate de voturi, ca propunerea de suspendare din functie a presedintelui Romaniei "se refera la acte si fapte de incalcare a Constitutiei, savirsite in exercitiul mandatului care, prin continutul si consecintele lor, nu pot fi calificate drept incalcari grave, de natura sa determine suspendarea din functie a presedintelui Romaniei, in sensul prevederilor art. 95 alin. 1 din Constitutie".

Plenul Curtii Constitutionale a avut in lucru Raportul Comisiei parlamentare care a anchetat activitatea lui Traian Basescu si care continea, potrivit autorilor, 19 incalcari ale Constitutiei. Raportul a avut la baza documentul PSD prin care se propunea suspendarea presedintelui (acesta continea 32 de capete de acuzare), la care s-au adaugat depozitii si alte documente ale persoanelor audiate.

Punctul de vedere al Curtii Constitutionale este consultativ, decizia finala in privinta suspendarii sefului statului urmind sa fie luata in sedinta comuna a celor doua Camere ale Parlamentului.

Presedintele nu are drept de veto

Tot ieri, judecatorii Curtii s-au pronuntat si in privinta sesizarii premierului Tariceanu, care a cerut instantei supreme sa se pronunte daca Legea fundamentala ii da dreptul presedintelui sa nu investeasca un ministru desemnat de seful Guvernului - cazul in speta referindu-se la Adrian Cioroianu.