Magistratii francezi il asteapta pe fostul actionar al Bancii Dacia Felix pentru a-l audia in legatura cu comandarea uciderii elvetianului Rolf Gehrig

Un document apartinånd Curtii de Apel din Douai (Franta) demonstreaza ca Sever Muresan a planuit si comandat un asasinat mafiot impotriva fostului sau partener de afaceri elvetian, Rolf Gehrig, de la care voia sa recupereze niste datorii. Muresan a luat legatura cu un prieten, afacerist francez, pe nume Pierre Mayeux (in prezent arestat), care urma sa primeasca 50% din ce se recupera de la Gehrig. Interceptarile convorbirilor telefonice stabileau relatiile dintre Sever Muresan si Pierre Mayeux, precum si ca Sever Muresan revendica, sub amenintarea represaliilor, prin intermediarii sai, Pierre Mayeux si Dominique Alderweireld, proprietatea actiunilor detinute de Rolf Gehrig

Potrivit documentului, interceptarea telefonica a lui Pierre Mayeux a permis identificarea unui individ de origine romåna, care raspundea la numele "Sever" si care era utilizatorul a doua linii telefonice distincte pe numele Sever Muresan. Pierre Mayeux era concubinul unei avocate pariziene, la domiciliul careia s-au descoperit documente care atestau relatiile directe dintre Mayeux si Muresan. In cadrul perchezitiilor domiciliare s-au descoperit patru mandate WESTERN UNION emise din Romånia. Unul, datat 14 noiembrie 2005, arata ca Sever Muresan i-a trimis 4.800 de euro concubinei lui Rabah Bekda, unul dintre mafiotii recrutati pentru asasinat

Planul asasinatului a fost dejucat ca urmare a informatiilor primite de Europol de la politia norvegiana. Europol a anuntat, pe 8 iulie 2005, autoritatile judiciare franceze ca un anume Rifat Pllana, de nationalitate albaneza, pregatea, in complicitate cu un cetatean slovac, numit Milos Dunda, sa ucida un cetatean elvetian numit Rolf Gehrig, la cererea unei persoane neidentificate. Politia norvegiana preciza ca Rifat Pllana, cunoscut ca ucigas platit, apartinånd unei organizatii criminale albaneze, a parasit Norvegia la inceputul lui 2005 si si-a procurat o arma in regiunea pariziana. Autoritatile franceze l-au anuntat pe Rolf Gehrig pentru ca acesta sa-si ia toate masurile de siguranta

Ziarul nostru va prezinta, astazi, in premiera, un document al Curtii de Apel din Douai, Franta, care demonstreaza comanda data de Sever Muresan unui francez, Pierre Mayeux, sa recruteze oameni dispusi sa recupereze datoriile pe care le avea la omul de afaceri romån un fost partener, elvetianul Rolf Gehrig. Acesta din urma a fost audiat si a declarat ca a fost amenintat de familia Muresan. Precizam ca intertitlurile apartin redactiei.

Europol: Asasinarea lui Gehrig, comandata de un anume «Raha»

"Ca urmare a informatiilor comunicate de catre politia norvegiana catre Europol, acesta din urma aviza pe 8 iulie 2005 autoritatile judiciare franceze ca numitul Rifat Pllana, individ de nationalitate albaneza domiciliat la Ymare, pregatea, cu complicitatea unui cetatean slovac numit Milos Dunda, sa-l ucida sau sa-l vada ucis pe un cetatean elvetian numit Rolf Gehrig, la cererea unui comanditar neidentificat.

Politia norvegiana preciza ca Rifat Pllana, cunoscut ca ucigas platit apartinånd unei organizatii criminale albaneze, a parasit Norvegia la inceputul lui 2005 si si-a procurat o arma in regiunea pariziana. Serviciile Europol precizau ca cel care a comandat asasinarea lui Rolf GEHRIG ar fi supranumit "RAHA" sau "RADIC". Conducand de la Peronne o organizatie criminala specializata in bani falsi, trafic de droguri, frauda si extorsiune, acesta ar beneficia de ajutorul unui individ de origine albaneza, cu prenumele "BEKIM", circuland la bordul unui autovehicul VOLVO inmatriculat in departamentul Yvelines si suspectat de a fi in fruntea mai multor societati comerciale fantoma.

Pe 8 iulie 2005, SRPJ de la Rouen a fost sesizat de Parchetul Rouen in legatura cu o ancheta preliminara in legatura cu o asociatie de infractori in vederea pregatirii unei crime.

In aceeasi zi, anchetatorii ii interpelau pe Rifat Pllana si pe Milos Dunda. Perchezitiile efectuate in locuintele lui Rifat Pllana au dus la gasirea unei carabine 22 Long Rifle dotata cu 5 cartuse, 95 de munitii corespunzatoare calibrului acestei arme si un pistol cu aer comprimat, in afara de trei telefoane mobile.

Gehrig a fost atacat, in fata casei, pe 7 octombrie 2004
In paralel, anchetatorii obtineau de la serviciile politiei judiciare de la Zurich confirmarea existentei lui Rolf Gehrig, deja victima a unei agresiuni la domiciliul sau in data de 7 octombrie 2004 de catre doi cetateni francezi, Pierre Mayeux si Dominique Alderweireld, veniti sa-i ia cu forta o sematura prin care isi ceda actiunile. Rolf Gehrig il indicase atunci ca mandatar al acestor fapte pe un individ de origine romana Sever Muresan.

Acesta din urma, deja condamnat pe 21 aprilie 2004 de catre Curtea de Apel de la Dijon la o pedeapsa de 18 luni de inchisoare pentru operatiuni de frauda fiscala, s-a dovedit a fi cunoscut si pentru escrocherii, abuz de incredere comise in regiunea pariziana in 1997, apoi pentru deturnarea unei sume de 42 de milioane de dolari in prejudiciul unei banci romanesti, Dacia Felix, pagubita si de o institutie italiana de credit, Fondul social italian de cooperare. Implicarea sa dovedita a dus la o a doua condamnare a acestuia, ajunsa la 3 ani si 6 luni de inchisoare executata la inchisoarea din Geneva.

Bunurile lui Muresan, vandute pentru recuperarea unor creante

Audiat pe 9 iulie 2005 de politia elvetiana care transmitea, in aceeasi zi, audierea sa anchetatorilor francezi, Rolf Gehrig se prezenta in calitate de comerciant, fara loc de munca dupa ce a condus intre 1996 si 2003 grupul SITA, specializat in finante si gestiunea patrimoniului. Reunind societatile elvetiene care detineau filiale in Romania, acest grup fusese condus mai intai de Sever Muresan, care avea dubla nationalitate (franceza si romana). Ori, abuzand de mandatul sau, acesta din urma a initiat mai multe escrocherii, in special obtinerea unui imprumut de 5 milioane de dolari si cumpararea unei locuinte in regiunea dijoneza in profitul unui fost director al Bancii Dacia Felix, Mircea Horia Hossu. Rolf Gerhig afirma ca s-a straduit sa denunte actiunile predecesorului sau, pentru care el estima o suma de peste 300 de milioane de dolari.

De atunci, el a fost obiectul amenintarilor permanente si din ce in ce mai presante dupa ce bunuri apartinand lui Mircea Hossu, Sever Muresan si fratelui acestuia, Lucian, fusesera puse in vanzare in cadrul procedurilor de recuperare a creantelor de catre grupul SITA.

20.000 de euro au fost promisi pentru asasinat

Dupa audierea din 8 iulie 2005, Rifat Pllana mentiona ca el fusese un indicator pentru politia norvegiana. Adauga ca a sosit in Franta in martie 2005 si ca atunci a fost contactat de catre un denumit "Arben", care il pusese in contact cu doi mandatari pe nume "Bekim" si "Raba". Acestia doi i-au cerut sa-l ucida pe Rolf Gehrig si i-au dat pentru asta, in afara de elementele de identificare, un avans de 3.000 de euro din totalul de 20.000 promis pentru aceasta executie.

Rifat Pllana a spus ca pentru a intirzia actiunea si a determina esuarea asasinatului, l-a prezentat pe Milos Dunda ca executor al contractului. El trebuia sa obtina arma in ziua audierii sale si ca voia sa contacteze atunci politia norvegiana.

El a precizat ca cei doi mandatari apartineau probabil aceleiasi organizatii mafiote.

El participase si la un voiaj in Elvetia pentru a duce o geanta cu bancnote, probabil false, insotindu-l pe Milos Dunda si Laurent Vitry, varul amantei sale, Cecile Monnier, pana la Mulhouse, ceilalti doi fiind plecati sa caute acei bani in Elvetia si aducandu-i la Paris unde un individ i-a recuperat.

El a adaugat ca "Raba" ii propusese sa mai ucida un alt om de afaceri in Belgia si ca "Raba", "Bekim" si "Arben" erau implicati in activitati cu bani falsi, escrocherii, trafic de droguri, jaf si asasinate.

Acuzatii neaga faptul ca ar fi vrut sa execute "contractul"
In timpul audierii sale, Milos Dunda a confirmat calatoria in Elvetia pentru care a primit 800 de euro. El a confirmat de asemenea ca propunerea ii fusese facuta, la initiativa lui Rifat Pllana, sa ucida un om in Elvetia. El acceptase in timpul unei intalniri cu mandatarii, dar lua in calcul sa capete timp pentru a fugi in Slovacia. Acceptase de asemenea sa ia o geanta cu bancnote false in schimbul a 2.000 de euro.

Rifat Pllana declara magistratului de la Rouen ca el a venit in Franta ca refugiat politic si ca a fost, din intamplare, in contact cu raufacatorii si in special cu un cetatean albanez numit Arben. Atunci s-a dat drept un hot de mare calibru pentru a intra in miezul organizatiei criminale. El a reluat ca esentiale explicatiile date politiei. A adaugat ca totodata a ramas in contact cu politia norvegiana, contrar a ceea ce a precizat la inceperea procedurii de catre autoritatile din aceasta tara.

Amandoi insistau pe lipsa lor de intentie de a executa "contractul", ei erau anchetati si pusi in arest.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.