47 mil. euro, costul celor 100 de tone deja procesate

Desi nu se stie inca daca se vor construi Unitatile 3 si 4 de la Cernavoda, s-a trecut deja la fabricarea celor 1.100 de tone de apa grea conform Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 80/2006, aprobata prin Legea 78 din 26 martie 2007. Potrivit surselor noastre, din intreaga cantitate, s-au fabricat deja aproape 100 de tone, in valoare de aproximativ 47 milioane euro. Cu alte cuvinte, cumparam intai potcoavele si apoi calul...

Nu mai departe de saptamana trecuta, investitorii interesati de construirea celor doua reactoare isi aratau ingrijorarea fata de intarzierea cu care autoritatile vor aproba actul normativ privind reluarea selectiei si a negocierilor, intrerupte la sfarsitul lunii iulie a anului trecut.

Nuclearelectrica: Se impune reluarea procesului de selectie a investitorilor

Oficialii Nuclearelectrica, cei care administreaza centrala nuclearelectrica de la Cernavoda, au sustinut ca, in cazul in care procesul de selectie se reia in timp util, negocierile s-ar putea finaliza pana la sfarsitul anului in curs, ceea ce ar duce la reluarea lucrarilor de constructie in 2008.
Intrebat daca investitorii sunt nemultumiti de lentoarea cu care se desfasoara negocierile pentru reactoarele 3 si 4, directorul general al Nuclearelectrica, Teodor Chirica, ne-a raspuns: "Fara indoiala ca sincopele in desfasurarea procesului de selectie a investitorilor pot produce ingrijorare si confuzie in randul acestora.

O serie de mari companii interesate in realizarea acestui proiect au intreprins vizite in Romania la nivel executiv, prilej cu care au discutat cu autoritatile in legatura cu calendarul de desfasurare a acestui proiect. Pe de alta parte oportunitatile de investitii in proiectele concurente din zona noastra geografica ar putea determina anumiti investitori sa se reorienteze catre alte proiecte. Este asadar imperios necesar ca procesul de selectie a investitorilor sa fie urgentat prin eforturile comune ale tuturor factorilor interesati".

28-30% din productia de energie ar putea fi asigurata pe baza nucleara

Si au dreptate. Intarzierea reluarii procedurilor este un risc pentru noi, daca avem in vedere ca am putea pierde o parte din costurile constructiei celor doua reactoare, plus posibilitatea obtinerii unor venituri importante din exportul energiei nucleare produse peste aproximativ 8 ani.
In urma cu doua luni, insusi ministrul Economiei, Varujan Vosganian, aprecia ca "punerea in functiune a Unitatilor 3 si 4 va insemna un spor al productiei de energie electrica".

"In anul 2014, structura productiei de energie din Romania ar putea fi 28-30 la suta productie pe baza nucleara, 33 la suta productie pe baza regenerabila (hidro si surse neconventionale), iar diferenta pe baza de carbune, gaze naturale si pacura", sustinea Vosganian in urma cu doua luni. Mai mult, Agentia Internationala de Energie anunta, la inceputul lunii noiembrie 2006, ca va solicita guvernelor din toata lumea sa ajute la construirea cat mai grabnica a unor noi centrale nucleare.

OUG 80/2006 asigura productia de apa grea pentru "toata viata"

Se pare, insa, ca guvernantilor nu le pasa foarte tare de aceasta investitie, estimata la 2,2 miliarde euro, o data ce nu se preocupa de reluarea negocierilor, ci de asigurarea cantitatii de apa grea necesara punerii in functiune a Unitatilor 3 si 4 de la Cernavoda...

Potrivit OUG 80/2006, aprobata saptamana trecuta (26 martie) prin Legea 78, asigurarea necesarului de 1.100 tone de apa grea se impune avand in vedere si "implicatiile social-economice si strategice la nivel local si national in absenta alternativei", precum si "lipsa unei reglementari care sa asigure continuitatea producerii de apa grea si a finantarii acesteia". Astfel, s-a aprobat "producerea cantitatii de 1.100 tone de apa grea de catre Regia Autonoma pentru Activitati Nucleare, pentru punerea in functiune a Unitatilor 3 si 4 de la Centrala nuclearo-electrica Cernavoda", urmand ca dupa producerea acestei cantitati "sa se continue productia de apa grea pentru completarea necesarului tehnologic pe durata de viata a unitatilor 3 si 4".


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.