Tariceanu si-a anuntat ieri componenta guvernului in formula PNL-UDMR. PSD ii va asigura sprijinul politic in Parlament.

Alianta a murit, insa Tariceanu ramine premier. El a prezentat ieri guvernul restructurat PNL-UDMR din care nu lipsesc citeva optiuni care i-au luat prin surprindere pe analisti: Melescanu la Aparare, Orban la Transporturi si Paul Pacuraru la Ministerul Muncii. PSD si-a anuntat deja disponibilitatea de a sustine guvernul. Printre primele consecinte pe care noua formula guvernamentala le produce se numara si capacitatea de a bloca insa cu usurinta initiativele lui Basescu. Pe linga ministrii eliminati, presedintele pierde atit controlul in CSAT, cit si posibilitatea de a gasi o majoritate favorabila pentru numirea noului director al SIE.

Premierul s-a decis asupra noii structuri a Guvernului si a comasat doua ministere (Economia cu Finantele), a infiintat doua ministere noi prin preluarea unor atributii de la alte portofolii (Ministerul pentru IMM, Comert si Turism si Ministerul Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Locuintei), a scos toti democratii din fruntea ministerelor, dar a eliminat si doi liberali.

Varujan, cel mai important ministru

In mod evident, cel mai important portofoliu va fi cel detinut de Varujan Vosganian. Pentru a-l elimina din Guvern pe Sebastian Vladescu, premierul a optat pentru comasarea a doua ministere foarte importante, astfel incit Vosganian a preluat, pe linga Economie, si Finantele Publice.

Aceasta chiar daca Varujan Vosganian considera comasarea celor doua ministere o optiune nefericita. "Cu toate ca se numeste Ministerul Economiei si Finantelor, pot sa apreciez ca ponderea mare va fi reprezentata de componenta de finante", a spus premierul Calin Popescu Tariceanu.

Al doilea liberal care a plecat din Guvern este ministrul Agriculturii, Dan Motreanu.

In cazul acestuia, conducerea partidului a trebuit sa tina cont de solicitarea lui de a fi scutit sa mai fie la cirma unui minister. Locul lui Motreanu va fi luat de Decebal Traian Remes, un vechi liberal si fost ministru al Finantelor in guvernarea CDR.

Orban a obtinut Transporturile

Marele cistigator al acestei restructurari este Ludovic Orban, care isi dorea un portofoliu important si care a obtinut Ministerul Transporturilor. Nici Cristian David nu a fost neglijat, el fiind promovat de premier, de la Corpul de Control al Guvernului ajungind sa fie propus pentru functia de ministru de Interne. Si Laszlo Borbely a progresat, de la ministru delegat la detinerea portofoliului Dezvoltarii.

Urmeaza schimbari la secretarii de stat

Desi s-a tot vorbit in ultimul an de desfiintarea Secretariatului General al Guvernului si a Cancelariei primului-ministru, acestea vor ramine functionale, singura schimbare urmind a fi facuta la SGG, care nu va mai fi condus de un demnitar. "O serie de autoritati nu vor mai fi gestionate de Cancelaria premierului, in timp ce SGG va fi condus de un inalt functionar public, si nu de un ministru delegat ca in prezent", a spus Tariceanu.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.