Centrele operative ale serviciului secret al MAI condus de chestorul Virgil Ardelean, zis "Vulpea", sunt intesate cu echipamente de interceptare a convorbirilor purtate in retelele GSM

Problema interceptarilor ilegale a revenit in actualitate de curand o data cu declaratia fostului sef al Serviciului de Informatii Externe data in fata unei comisii parlamentare. Atunci, Claudiu Saftoiu a recunoscut ca SIE realizeaza abuziv interceptari, fara mandat de la judecator asa cum este normal. Grav este insa ca nu doar SIE se afla in aceasta situatie. Si celelalte servicii secrete apeleaza la o asemenea practica. La fel stau lucrurile si la Directia Generala de Informatii si Protectie Interna - UM 0962 (fosta UM 0215), serviciul secret al MAI condus de chestorul Virgil Ardelean, zis "Vulpea". ZIUA prezinta in cele ce urmeaza modul in care serviciul in fruntea caruia se afla Virgil Ardelean realizeaza, in mod ilegal, interceptari ale convorbirilor telefonice.

Chestorul de politie, Virgil Ardelean, zis "Vulpea", este cel mai longeviv sef al unui serviciu secret, reusind sa se mentina la carma DGIPI - UM 0962 din 1998 si pana in prezent, in pofida numeroaselor scandaluri si controverse iscate in jurul sau. In ultimele luni a frapat faptul ca, desi, anul trecut, si-a dat demisia la ordinul lui Traian Basescu, cu ocazia fugii din tara a lui Omar Haysam, "Vulpea" a ramas pe pozitii pentru simplul fapt ca nu s-a luat act de cererea sa la nivelul Guvernului. In mediile serviciilor secrete se vorbeste de faptul ca "secretul" mentinerii lui Ardelean intr-un post atat de ravnit de altii, sub nu mai putin de sase ministri de Interne, il constituie dibacia acestuia de a furniza Puterii rapoarte despre adversarii politici. Rapoarte bazate in principal pe interceptari ale convorbirilor purtate in retelele GSM, pe benzile de frecvente dintre 900 - 1800 Mhz.

Centrele operative ale DGIPI - UM 0962 sunt intesate cu echipamente de interceptare a convorbirilor purtate in retelele GSM. In 2002 si ulterior, cu precadere in 2005, MAI a cheltuit importante sume pentru achizitionarea de statii de interceptare, care se prezinta fizic sub forma unor geamantane de piele sau plastic, mai mari sau pana la dimensiunea unei genti tip "diplomat", care contin in interior un laptop, o antena si alte echipamente aferente. Toate miniaturizate. Aceste echipamente cumparate de MAI de la firme straine specializate, pot intercepta un celular pornind de la codul cardului SIM, de la cel al telefonului propriu-zis, dar si de la cel al statiei de baza, care receptioneaza si retransmite semnalul unui telefon. "Geamantanele GSM" pot fi lesne setate sa inregistreze automat convorbirile unui anumit celular si salveaza discutiile in fisiere audio pe hard-ul laptop-ului. Exista si programe speciale care redau scris discutiile putate intr-o convorbire, pentru a nu se mai pierde timpul cu reascultarea si culegerea lor.

Daca am intreba DGIPI cum foloseste aceste geamantane, raspunsul ar fi unul singur: numai cu mandat judecatoresc. Insa nimeni nu poate garanta ca acestea nu se folosesc la liber, dupa cum e voia celor care le detin. De altfel, nimeni nu a controlat vreodata modul de folosire a acestor echipamente. Iar practic, o data ce le detii, cine te impiedica sa le folosesti!?

Mai grav, asemenea valize au ajuns sa fie detinute si de grupuri infractionale organizate, care intercepteaza anumite persoane in scop de santaj.

Rezultate dezastruoase pe coruptie

Desi s-au alocat sume de ordinul sutelor de mii de euro pe echipamente de interceptare GSM, rezultatele DGIPI - UM 0962 sunt aproape nule in domeniul combaterii criminalitatii organizate din politie.

La asemenea investitii, ar trebui sa nu mai avem infractionalitate organizata pe strazi. Pentru ca nici o retea infractionala nu poate activa fara acoperirea politistilor de cartier sau de sector si girul sefilor acestora de la centru. Cu toate acestea, in Capitala, de exemplu, pornind de la piete si pana la retelele de pesti si prostituate, ori de traficanti de droguri sau camatari, recuperatori si perceptori de taxe de protectie, fenomenele infractionale sunt vizibile cu ochiul liber. Oriunde ele sunt vizibile de-a lungul timpului, inseamna ca politistii iau mita ca sa inchida ochii. Regula e valabila peste tot in lume. Si nu vorbim aici de agentii de politie, prinsi cu spagute de cateva sute de euro, aratati presei in urma "testelor de integritate".

Spre exemplu, Clanul Camatarilor, care a semanat numai teroare, a fost deferit Justitiei. Din el lipsesc insa faptele de coruptie. Mai precis politistii corupti care au permis "camatarilor" sa ajunga atat de puternici si influenti. Dar si a unor magistrati care lucrau alaturi cu politistii. Memorabil in acest caz este prezenta avocatei Florina Rosca (aparatoarea Camatarilor) care este sotia prim-procurorului Parchetului Sectorului 4, Ovidiu Emanuel Rosca. Serviciul lui Ardelean nu a fost in stare sa prinda nici un politist corupt in acest caz. La fel s-a petrecut si in toate marile cazuri de infractionalitate organizata. De ce oare? Cum se mai justifica in aceste conditii mentinerea chestorului Ardelean la carma unui serviciu a carei obligatie era prevenirea actelor de coruptie din Interne, care genereaza infractionalitatea organizata de pe strazi? Este limpede ca performantele DGIPI - Ardelean sunt apreciate pe cu totul alte criterii.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.