La 25 de ani, Roxana Savu, maistru militar la Compania 3, Vanatori de munte, are misiunea sa mentina pacea in regiunea ZabulEste singura femeie comandant de pluton din cadrul "Batalionului 33 Vanatori de munte". Are 25 de ani, este ambitioasa si hotarata si sustine ca prin ceea ce face demonstreaza ca femeile nu sunt facute pentru cratita. "Multi barbati se intreaba ce cauta femeile in armata. Eu sunt exemplul care confirma ca daca vrem, putem fi la fel de puternice ca si barbatii", a spus Roxana, care in curand va pleca in misiune in Afganistan.

A fost repartizata acum trei ani la Unitatea Militara "Vanatorii de munte" din Curtea de Arges, dupa ce a terminat a doua in promotie, din 50 de maistri militari, absolventi ai scolii de subofiteri ai fortelor terestre din Pitesti. A crescut in grad datorita competentei si acum pleaca in Afganistan, in misiune, pe post de comandant de grupa la armamentul greu.

Are in subordine numai barbati, dar asta nu o impiedica sa isi exercite autoritatea, conditie esentiala pentru postul pe care il ocupa. si-a castigat respectul colegilor de la primul exercitiu facut in unitate. "imi amintesc primul mars, de 30 km, pe timp de noapte. Eram singura fata si un plutonier mi-a propus sa ma ajute sa duc ranita, care avea peste 30 kg, iar eu am refuzat. Pe tot parcursul marsului am fost in fruntea plutonului", povesteste entuziasmata Roxana.

Pozitia pe care si-a castigat-o de curand, aceea de comandant de grupa, reprezinta o responsabilitate grea chiar si pentru un barbat, insa competenta isi spune cuvantul, iar Roxana a dovedit ca poate. "Am un mare respect fata de subordonatii mei, iar ei la randul lor ma respecta. Conteaza mult sa te impui de la inceput, sa stie ca tu esti cel care iei deciziile, tu esti cel care-i conduci, sa se vada munca ta acolo".
in Zabul, cei 400 de soldati din Batalionul 33 vor fi expusi la conditii extreme pe timp de iarna, temperaturile mai mici de minus 20 de grade Celsius si misiuni de patrulare pentru mentinerea pacii.

In viata civila, Roxana e studenta in anul III la Psihologie, ii place muntele si are planuri de casatorie, dar cel mai probabil dupa ce se va intoarce din misiune. "Viitorul meu sot este tot cadru militar, aici, in unitate. Plecam o intreaga familie in Afganistan", spune mandra Roxana.

O va insoti si fratele ei

Roxana, impreuna cu fratele ei, Ciprian, de 24 de ani, au vrut sa urmeze cariera tatalui, care a fost militar. Ciprian isi va insoti sora in Afganistan


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.