Timp de sapte ani, SRI l-a monitorizat pe Omar Hayssam si a strans probe. Cu toate astea, sirianul a orchestrat rapirea jurnalistilor din Irak, in cele mai mici detalii, fara sa uite nici macar de banii pentru hrana zilnica a ostaticilor

Acestea sunt concluziile care se pot trage din stenograma de la audierea fostului director al SRI, Radu Timofte, de la Comisia speciala pentru anchetarea motivelor de suspendare a presedintelui, aparut in cotidianul Gardianul.

"Omar Hayssam a fost supravegheat de SRI mai bine de 6-7 ani. Eu, cand am luat comanda SRI, Omar Hayssam era in lucru la SRI", a declarat Radu Timofte, fost director SRI. Sirianul a avut probleme cu justitia inca din timpul guvernarii PSD, cand in baza probelor stranse de SRI, a ajuns pentru doua zile dupa gratii, in noiembrie 2004. A reusit insa sa iasa, iar toate probele incriminatorii au disparut fara urma. "Monitorizarea lui Omar Hayssam a continuat in cadrul SRI si dupa acea perchezitie din 2004, pana la data la care a fost informat Parchetul in legatura cu alte aspecte ce-l vizau pe Hayssam", a mai spus Timofte, pentru Gardianul.

"Desi organizata de Omar Hayssam, pana la cele mai mici detalii, inclusiv cu plata hranei ziaristilor pe timpul detentiei, pana cand el urma sa-i recupereze si pana la aducerea lor in tara, dupa 2-3 zile, totul a fost organizat minutios fara ca un serviciu sa cunoasca acest lucru, cu toate monitorizarile care erau asupra lui. Faptul ca in Irak cineva a informat un membru al Organizatiei Ansar Alsuna, cea mai feroce organizatie terorista din Irak, in legatura cu cei trei ziaristi si, ulterior, predati acestei organizatii, acest lucru nu a mai facut parte din planul lui Omar Hayssam", a declarat Radu Timofte.

Conform stenogramelor, Hayssam a beneficiat din nou de protectie suspecta, atunci cand a reusit sa scape basma curata, dupa ce a fost arestat in 2006. Conform fostului sef al serviciului, incercarile de a-i instala in celula aparatura de interceptare au esuat in 24 de ore, sub pretextul unor infiltratii de apa. Nici plasarea unui coleg de celula, sub acoperire, nu a avut succes, pentru ca acesta a fost "capacitat" rapid de un alt serviciu secret, ar mai fi declarat Radu Timofte in fata parlamentarilor Comisiei. (Realitatea TV)


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.