Escrocherie imobiliara la care si-au dat mna falsificatori de documente, un notar si autoritatile locale sibiene

O escrocherie imobiliara petrecuta anul trecut la Sibiu pune sub semnul iintrebarii garantarea proprietatii iin Romania

Un pensionar si-a pierdut locuinta pe care a cumparat-o cu acte iin regula pe motiv ca aceasta ar fi fost ulterior vanduta de o persoana care s-a legitimat cu o carte de identitate purtand acelasi nume cu el

Actul a fost eliberat de o autoritate publica inexistenta pe teritoriul Romaniei

Cercetarile treneaza de mai bine de o jumatate de an

Anchetatorii nu au demarat o investigatie la Serviciul de Evidenta Informatizata a Persoanei care a eliberat asa-zisul document pentru a stabili daca exista sau nu o complicitate a lucratorilor MAI cu respectivul infractor

Lista «bucuresteana» a politistilor imobiliari

La mijlocul acestei luni, ministrul de interne Vasile Blaga a declarat ca a dispus o mega-ancheta pentru stabilirea modului in care 1.603 angajati ai Ministerului Administratiei si Internelor si-au achizitionat locuintele de serviciu.

Dintre acestia, 408 persoane sunt incadrate in Aparatul Central sau in structuri din Capitala. Puteti citi lista "bucuresteana" a politistilor imobiliari pe site-ul www.gardianul.ro.

O escrocherie imobiliara petrecuta anul trecut la Sibiu pune sub semnul intrebarii garantarea proprietatii in Romania, pe de o parte, si modul in care organele de urmarire penala inteleg sa-si faca datoria, pe de alta parte. Mai mult, in cazul pe care il vom prezenta astazi, putem avea

de-a face cu o retea de falsificatori de documente oficiale, inclusiv carti de identitate sau extrase de carte funciara, care are legaturi cu insasi autoritatea care elibereaza unele din aceste documente, in speta Serviciul de Evidenta Informatizata a Persoanei. «Gardianul» a intrat in posesia unor documente prin care un pensionar si-a pierdut locuinta din Sibiu, pe care a cumparat-o cu acte in regula, pe motiv ca aceasta locuinta ar fi fost ulterior vanduta de o persoana care s-a legitimat cu o carte de identitate purtand acelasi nume cu proprietarul, eliberata de o autoritate publica inexistenta pe teritoriul Romaniei.

Dosarul se afla in lucru la IPJ Sibiu, insa cercetarile treneaza de mai bine de o jumatate de an. Anchetatorii sustin ca, pana la aceasta ora, nu au reusit sa il identifice pe escroc si nici nu au demarat o investigatie la Serviciul de Evidenta Informatizata a Persoanei care a eliberat asa-zisul document, pentru a stabili daca exista sau nu o complicitate a lucratorilor MAI cu respectivul infractor.

Anton Tirca, nascut pe data de 1 februarie 1943, a cumparat, pe 15 februarie 2006, un apartament cu trei camere situat pe strada Taberei, din Sibiu. Contractul de vanzare-cumparare semnat intre Anton Tirca si vanzatorii Ilie, Tiberiu si Mircea Teposu a fost autentificat la Biroul Notarului Public Cismasu Elena din Sibiu, iar vanzatorii sustin sub semnatura ca apartamentul ce formeaza obiectul contractului este liber de orice sarcini.

Dupa ce a achitat pretul de 28.900 euro, echivalentul a 101.728 RON, proaspatul cumparator, Anton Tirca, a devenit proprietar de drept al apartamentului, fapt atestat si de Certificatul de Atestare Fiscala cu nr. 159369/ 27.10.2006, eliberat de Directia Fiscala Locala din cadrul Consliliului Local Sibiu.

Apare un alt Anton Tirca

Pana acum nimic nu pare nelalocul lui. Numai ca, in luna septembrie a anului trecut, la usa apartamentului respectiv bate un anume Dorel Ionita, care ii comunica pensionarului Anton Tirca faptul ca a cumparat respectiva locuinta de la un cetatean pe nume... Anton Tirca, nascut in 1973. Dorel Ionita era insotit de un agent imobiliar si i-a prezentat pensionarului un contract de vanzare-cumparare, incheiat la data de 25 august 2006, la Biroul Notarului Public Delia Cornelia Piloiu, din Sibiu. Potrivit acestui contract, la data respectiva, o persoana pe nume Tirca Anton, nascuta la data de 1 februarie 1973, i-a vandut lui Dorel Ionita apartamentul cumparat cu sase luni inainte de Tirca Anton, nascut la data de 1 februarie 1943, de la familia Teposu. Acest al doilea contract, evident, incheiat in baza unor documente falsificate, nu este semnat nici de cumparator, nici de vanzator, insa este autentificat de notarul public Delia Piloiu.

Din extrasul de carte funciara prezentat notarului cu acest prilej rezulta ca apartamentului cu pricina ar fi fost ipotecat de falsul Anton Tirca, in baza unei datorii de 26.000 de euro pe care acesta ar fi avut-o catre Dorel Ionita.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.