Taubman: Speram ca Guvernul sa se intoarca la treaba Investitiile americane ar putea sa scada

Acutizarea crizei politice din Romania incepe sa provoace ingrijorare si la americani. Daca pana acum doar europenii isi manifestau preocuparea fata de modul in care este condusa o tara nou admisa in interiorul UE, situatia a inceput sa preocupe si autoritatile americane. Insa ingrijorarea celor de la Washington nu vizeaza modul in care Romania isi indeplineste obligatiile ca stat membru al Uniunii Europene, ci influenta pe care criza politica prelungita o poate avea asupra mediului de afaceri.

Romania pare sa-si fi pierdut directia

Intr-o declaratie facuta la Adunarea Generala a Camerei de Comert Americane, ambasadorul SUA la Bucuresti, Nicholas Taubman, sustine ca agitatia politica de la noi da de gandit potentialilor investitori straini. Desi Romania a devenit o tara tentanta pentru investitii dupa sapte ani de crestere economica, lucrurile se pot schimba daca tensiunile politice continua la acelasi nivel. "Trebuie sa fim realisti si sa recunoastem ca recentele tulburari politice de la Bucuresti au ridicat indoieli dincolo de granitele Romaniei daca acesta este locul in care ar trebui exploatate oportunitatile de investitii.

Oameni din mediul privat si din Guvern pun multe intrebari despre Romania incercand sa inteleaga in ce directie se indreapta tara", a declarat Taubman in fata oamenilor de afaceri americani din Romania. Diplomatul american sustine ca este cruciala continuarea reformelor din Justitie si combaterea coruptiei, in caz contrar semnalul nu va fi cel dorit de strainatate. Chiar si in eventualitatea in care tot mai multe companii din Statele Unite intentioneaza sa isi extinde afacerile in Romania. Ambasadorul a mentionat Starbucks, care isi va deschide prima cafenea in Romania si Delta Airlines care va inaugura in iunie zboruri directe intre Bucuresti si New York.

"Putem doar sa speram ca lucrurile se vor aseza, mai devreme decat mai tarziu, si ca Guvernul se va intoarce la treaba pentru a guverna in interesul tuturor romanilor", a precizat Taubman. Acesta a felicitat AmCham pentru faptul ca a refuzat sa se incline in fata coruptiei, iar afaceristii americani s-au impus in Romania prin transparenta si onestitate. In pofida crizei politice, Taubman a declarat ca ii va incuraja in continuare pe oamenii de afaceri din SUA sa investeasca in Romania. "Vrem ca mai multe companii americane sa vina si sa contribuie la cresterea Romaniei", a adaugat diplomatul american.

Cazul este analizat de presa americana

Criza politica a atras atentia si presei de peste Ocean. In editia electronica de miercuri a International Herald Tribune, conflictul dintre Basescu si Tariceanu este privit ca principal motiv pentru care coalitia de guvernare este la un singur pas de destramare.

Este citata Monica Macovei prin care aceasta se asteapta sa piarda portofoliul Justitiei din cauza probabilei restructurari. "Mi se spune ca am fost naiva ca nu m-am asteptat la asa ceva. Dar nu ma asteptam sa se intample atat de repede", apreciata de jurnalistii americani pentru lupta impotriva coruptiei. In articolul din International Herald Tribune se arata ca Romania a revenit la o politica de tip balcanic odata cu admiterea in UE.

O atentie speciala este acordata politicii externe romanesti, caracterizata prin atitudini divergente intre presedinte si premier in chestiunea prezentei militare romanesti in Irak, dar si printr-un interimat prelungit la sefia Ministerului Afacerilor Externe.

Nu este trecut cu vederea nici faptul ca Romania nu are inca ambasadori instalati in posturi importante precum sunt cele de la Londra, Paris si Washington.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.