Sectia de procurori a CSM a dispus ieri sanctionarea disciplinara a procurorului Ciprian Nastasiu, cel care pe data de 26 aprilie 2006 a mers personal la Curtea de Apel Bucuresti pentru a cere eliberarea din arest pe motive medicale a lui Omar Hayssam.

Astfel, CSM a hotarat diminuarea salariului procurorului timp de trei luni cu 15%. Imediat dupa aflarea vestii, Nastasiu a declarat ca va ataca decizia la instanta suprema. El nu a dorit sa faca precizari suplimentare, insa a atentionat ca inca nu si-a spus ultimul cuvant. Fara sporuri, salariul lui Ciprian Nastasiu este in jur de 30 de milioane lunar. Asta inseamna ca anchetatorul va fi penalizat cu circa 15 milioane in toate cele trei luni in care se aplica sanctiunea CSM, care se refera numai la salariul brut.

Botos sustine ca Nastasiu s-a dus de capul lui la instanta

CSM i-a audiat ieri, in sedinta secreta, la cererea lui Ciprian Nastasiu, pe fostul procuror general al Romaniei, Ilie Botos, si pe adjunctul acestuia, Marcel Sampetru. Audierile de ieri au incheiat practic lista cu persoanele pe care Nastasiu a solicitat la CSM sa fie audiate.

in urma cu trei saptamani, au raspuns intrebarilor Consiliului fostul sef al DIICOT Daniel ticau, adjunctul sau Ioana Albeni, procurorii Alexandru Mihailiuc si Adriana Cristescu, precum si judecatoarea care a revocat la cererea lui Nastasiu mandatul de arestare pe numele lui Hayssam, Sofica Dumitrascu. Ilie Botos a precizat dupa audierea de ieri ca nu a stiut ca Nastasiu va merge in instanta, fara a elucida daca stia ca se va cere eliberarea lui Hayssam.

In momentul audierii sale, Ciprian Nastasiu a sustinut ca si-a informat toti superiorii in momentul in care a decis sa ceara eliberarea lui Hayssam, lucru contrazis insa de acestia. Nastasiu nu s-a lasat mai prejos, si ieri a spus ca atitudinea fostului procuror general Ilie Botos, care a declarat ca nu stia de prezenta sa la procesul lui Omar Hayssam, "nu este una demna de un general al Armatei Romane". Marcel Sampetru a refuzat sa faca declaratii.

La insistentele jurnalistilor de a spune daca a trimis masina Parchetului General pentru a-l aduce pe Ciprian Nastasiu la Bucuresti, dintr-o alta localitate, pentru a fi prezent la procesul lui Hayssam, Sampetru a raspuns: "Sa dovedeasca acest fapt!".