O noua ordonanta buclucasa este pe cale sa atraga ochii Comisiei Europene asupra economiei indigene.

Proiectul de aprobare a Ordonantei de Urgenta care scuteste de la plata datoriilor catre stat 34 de societati comerciale a fost adoptat tacit de Senat. intre timp, Comisia Europeana declanseaza anchete in Spania si Slovenia pentru a verifica folosirea banilor publici. Camera Deputatilor, ca for decizional si Consiliul Concurentei au misiunea de a stopa un act legislativ ce ne poate aduca in fata Curtii Europene de Justitie.

Proiectul de aprobare a Ordonantei de Urgenta care scuteste de la plata datoriilor catre stat 34 de societati comerciale a fost adoptat tacit de Senat, pentru ca, marti, zi in care a expirat termenul de adoptare, nu a fost dezbatut, intrucat nu a avut loc o sedinta in plen. Camera Deputatilor este for decizional in cazul acestui proiect.

Motivatia acordarii acestor scutiri fiscale este, potrivit proiectului de lege, faptul ca aceste societati nationale si societatile comerciale la care statul este actionar inregistreaza arierate bugetare si, in prezent, se afla in situatia in care organele fiscale blocheaza conturile bancare si executa silit bunuri mobile si imobile, care au importanta in desfasurarea activitatii acestora.

Pe lista celor 34 de societati comerciale care beneficiaza, potrivit actului normativ, de scutirea de la plata datoriilor catre stat, se afla, printre altele, "Termoelectrica SA"

Bucuresti, "Nuclearelectrica" Bucuresti, Societatea Nationala a Lignitului Oltenia SA, Societatea Nationala a Carbunelui SA Ploiesti, Compania Nationala a Huilei Petrosani, Compania Nationala Remin Baia Mare, Societatea Romarm SA Bucuresti, Compania Nationala de Cai Ferate CFR SA Bucuresti.

Camera Deputatilor dar si Consiliul Concurentei ar trebui sa analizeze atent consecintele acestui ajutor de stat pentru ca altfel ne putem trezi din nou la Curtea Europeana de Justitie. Nu de alta dar, Comisia Europeana a declansat deja proceduri juridice impotriva Spaniei si Sloveniei, care nu au inclus in totalitate in legislatia nationala reglementarile Uniunii referitoare la transparenta financiara, care ar impiedica acordarea de ajutoare de stat ilegale.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.