Un secretar de stat si capii unor institutii subordonate Ministerului Transporturilor trebuie sa raspunda pentru modul in care au directionat fondurile imense alocate combaterii gripei aviare

Gripa aviara a stat la baza unei psihoze nationale, in spatele careia s-au derulat operatiuni financiare de anvergura. S-au transferat sume fabuloase de bani din contul statului in conturile unor firme private, administrate, dupa toate probabilitatile, de pioni de sacrificiu. Pe masura ce focarele se inmulteau, se umflau si conturile firmelor care primeau contracte in urma unor recomandari. Invocandu-se starea de urgenta, se justifica lipsa licitatiilor.

Adevarul dezvaluie in exclusivitate lista cu persoanele "predate" Parchetului de catre Corpul de Control al Guvernului, inca din luna august a anului trecut.

Pana in momentul de fata, virusul gripei aviare, H5N1, nu si-a confirmat decat eficienta financiara, dupa ce a infestat cu succes bugetul de stat. Dezinfectia a imbogatit firme de apartament, parca special create pentru astfel de ocazii, iar mediul de dezvoltare a virusului pare a fi fost creat intr-un incubator de afaceri. in paralel cu amenintarea, pana la isterie, a populatiei, se pregatea terenul operatiunilor financiare.

La nivelul Ministerului Transporturilor, institutie care a avut rolul de a alimenta conturi private, nu a fost emis niciun act normativ prin care sa se stabileasca proceduri referitoare la modul de efectuare a dezinfectiei mijloacelor de transport pe caile rutiere si feroviare, astfel incat banii sa fie transferati in conturile firmelor recomandate fara nicio restrictie legala. si vorbim de milioane de euro. in majoritatea cazurilor, deciziile Comandamentului antiepizootic central nu au fost urmate de ordine emise de ministrul transporturilor.

LUMI SRL - firma strategica

In "afacerea aviara", CN ADNR SA a avut rolul distribuitorului de fonduri cu dedicatie. in perioada octombrie 2005 - martie 2006, serviciile de dezinfectie au fost efectuate pe drumurile nationale de SC LUMI SRL, in baza contractului nr. 3177/19.10.2005, pentru perioada octombrie-decembrie 2005. insa, pentru perioada ianuarie-martie 2005, serviciile de dezinfectie, SC LUMI SRL a prestat aceleasi servicii fara a exista macar un contract cu CN ADNR SA. Inspectorii guvernamentali mentioneaza ca aceste servicii s-au prestat la solicitarea CN ADNR SA, selectarea facandu-se la recomandarea directorului general din cadrul Agentiei de Sanatate Publica, Mihaela Sorina Hancu, si a secretarului de stat din cadrul MTCT - Constantin Dascalu, fara a fi respectate prevederile legale privind achizitiile publice (OUG nr. 60/2001).

Nu a fost intocmit caiet de sarcini, nu au fost prezentate documente din care sa rezulte o prospectie minimala a pietei in vederea gasirii unor potentiali prestatori si nici macar nu a fost prezentat un deviz de oferta din partea prestatorului. in opinia Corpului de Control al Guvernului, raspunderea pentru modul in care a fost selectata SC LUMI SRL revine directorului general al Agentiei de Sanatate Publica din cadrul MTCT - Mihaela Sorina Hancu si secretarului de stat din cadrul MTCT - Constantin Dascalu. Pe aceeasi lista il mai gasim si pe Aurel Balut, directorul general al CN ADNR SA la data contractarii serviciilor. Responsabil pentru faptul ca s-au angajat si prestat servicii de dezinfectie pe drumurile nationale, in perioada ianuarie-martie 2006, fara a fi incheiate contracte de prestari servicii, este directorul general al CN ADNR SA - Liviu Emilian Damboiu.

"Alo, LUMI! Va deranjam ca sa va mai dam bani!"

Al doilea val de aviara, si implicit de fonduri, s-a "imprastiat" in perioada mai-iunie 2006. Pentru dezinfectie au fost selectate trei firme: SC LUMI SRL, SC CORAL IMPEX SRL si SC NUTRASWISS ROMaNIA SRL. Dupa selectie, cele trei firme au primit telefoane pentru a presta, "omitandu-se" insa semnarea contractelor. Astfel, pentru servicii a caror calitate o vom comenta in cele de mai jos, SC LUMI SRL a incasat pentru o luna de prestari 390.000 de euro, luandu-si partea leului.

"Raspunderea pentru faptul ca s-au angajat si prestat servicii de dezinfectie pe drumurile nationale, in perioada mai-iunie 2006, fara a fi incheiate contracte de prestari servicii, revine directorului general al CN ADNR SA - Liviu Emilian Damboiu", a transmis Corpul de Control al Guvernului, Parchetului de pe langa inalta Curte de Casatie. Aceeasi LUMI SRL a "curatat" de bani statul si in gara Fetesti, prestand servicii in valoare de 5.529.395 RON (inclusiv TVA), adica 162.000 de euro.

Evident, situatia era atat de urgenta, incat nici nu a mai fost nevoie de contract cu CN CFR SA, fiind suficienta "comunicarea verbala" a Agentiei de Sanatate Publica din cadrul MTCT, prin aceeasi directoare Mihaela Sorina Hancu. Aceeasi stare de urgenta "justifica" neintocmirea unui caiet de sarcini, lipsa macar a unei aparente prospectari a pietei serviciilor, dar si lipsa devizului de oferta din partea prestatorului, detaliat, pe elemente de cheltuieli. in acest caz, pe lista predata procurorilor figureaza secretarul de stat din cadrul MTCT, Constantin Dascalu, directorul general al CNCFR, Traian Preoteasa, si directorul general al Agentiei de Sanatate Publica, din cadrul MTCT, Mihaela Hancu.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.