N-a durat decat doi ani si jumatate. Si-au jurat credinta in septembrie 2004 si au divortat in urma cu doua zile, dupa un an de violenta domestica

De la "Traiane, vom fi alaturi de tine si la bine si la greu" pana la "E pacat ca Romania nu a putut alege un altfel de presedinte, cu o cultura politica solida" nu a fost decat un pas. Vazute acum, declaratiile de dragoste pe care Traian Basescu si Calin Popescu Tariceanu pe de o parte, sau PD si PNL pe de alta parte si le-au facut in 2004 par de neimaginat.

Cu atat mai fantastice, par aprecierile lui Basescu la adresa sefului Executivului. "Tariceanu nu are nevoie sa ridice tonul pentru a se impune si nu trebuie sa faca uz de tipete pentru a dovedi ca solutiile sale sunt corecte. Viitorul prim-ministru al PNL-PD va fi unul extrem de puternic, de eficient", spunea in urma cu trei ani seful statului. Intre timp, premierul a devenit "un mincinos" si un "partener al fostelor structuri" pe care regreta ca l-a pus premier. ZIUA va prezinta scurtul drum al aliatilor catre un divort urat, cu mentiunea ca marea dorinta a lui Emil Boc, din 2004, ca Alianta sa invete din certurile Conventiei Democrate si din aroganta PSD s-a dovedit o deziluzie.

Tariceanu despre Basescu

In 2004, Tariceanu credea inca in Basescu si ii promitea acestuia ca va fi alaturi de el si la bine si la rau. Nu-l deranja rolul de presedinte jucator si vorbea despre un parteneriat autentic. Timp de doi ani, premierul a fost tinta atacurilor presedintelui. In 2006, Tariceanu a ajuns la concluzia ca Basescu a profitat prea mult de pasivitatea sa si a inceput sa-i raspunda cu aceeasi moneda, ajungand pana la momentul in care a regretat ca Romania nu si-a ales un alt presedinte.

Laude

06.10.2004 - "Traiane, vom fi alaturi de tine si la bine si la greu. Guvernul pe care il voi conduce va avea in presedinte un partener de munca. Inteleg rolul de presedinte jucator si nu am nici un complex. Ma inteleg perfect cu Traian Basescu. Ne place sa muncim impreuna, suntem politic si uman complementari. Ne recunoastem si ne pretium diferentele".

19.12.2004 - "Tandemul realizat, in campania electorala alaturi de Traian Basescu, reprezinta o echipa de care elita politica de pana acum nu a fost capabila. Traian Basescu rade tare si mult, dar nu rade de poporul roman; este un adversar politic de temut, dar nu fata de popor: Traian Basescu vorbeste altfel, dar spune ceea ce gandeste; Traian Basescu nu are frustrari, nici ambiguitati, e necrutator".

6.01.2005 - "Asa cum am promis in campania electorala, intre primul-ministru si presedinte exista o relatie de parteneriat autentic. Este ceva complet nou in Romania, diferit de relatiile care au existat intre predecesorii nostri. Acest parteneriat favorizeaza buna functionare a institutiilor statului si nu este grevat de vreo forma de competitie politica sau de intrigi intre palate, ca in trecut. Asa cum Presedintele a fost ieri la mine intr-o vizita amicala, si eu il voi vizita la Cotroceni saptamana viitoare la fel de neprotocolar."

Critici

16.04.2006 - "Am subliniat ca in politica conteaza relatiile institutionale si nu trebuie sa primeze relatiile personale. In masura in care Traian Basescu considera ca are mai multe de impartasit cu domnul cu care a stat la Golden Blitz pentru a bea un sprit, eu declar ca nu ma ridic la inaltimea acelui domn" (n.r.-Gigi Becali).

1.10.2006 - "In momentul in care presedintele consulta un singur partid pentru numirea in functia de sef la SRI, atunci el iese din rolul de factor de echilibru si devine, intr-un fel, un jucator cu PSD, iar acest lucru nu este problema PNL, ci a presedintelui"

12.01.2007 - "Traian Basescu culege ce a semanat! Iata ca avem acum o scena politica croita dupa chipul si asemanarea lui, care impinge Romania in pragul unei isterii colective (...) Acum nu-i ramane decat sa se descurce".

24.01.2007 - "Institutia prezidentiala se transforma intr-o carciuma, intr-un Golden Blitz"

04.02.2007 - "Traian Basescu jongleaza constant cu jumatati de adevar si jumatati de minciuna, iar aici este esenta imposturii. Traian Basescu a vopsit semaforul in verde, ca sa poata trece strada si cand este rosu. Asta nu inseamna ca respecta regulile de circulatie (...) Pentru Traian Basescu nu mai exista nici macar reguli de bun simt, daramite legi!"

16.03.2007 - Presedintele se comporta, si nu-mi place sa spun asta, ca un sef de stat al unei foste republici sovietice. Nu asa se face politica in Uniunea Europeana - cu acuzatii nefondate si cu declaratii inacceptabile din partea unui adevarat sef de stat. "E pacat ca Romania nu a putut alege un altfel de presedinte, cu o cultura politica solida"

Basescu despre Tariceanu si Guvern

20.10.2004 -"Calin Popescu Tariceanu, desemnat premier al Aliantei PNL-PD, are in mine un sustinator fara rezerve. Voi impartasi cu el si bucuriile si esecurile inerente in viata politica, dar dincolo de acestea vom impartasi impreuna o mare bucurie, pe 28 noiembrie, la ora 22.00, cand se va anunta ca Alianta a castigat alegerile si eu Presedintia Romaniei".

20.10.2004 - "Desemnarea lui Tariceanu ma onoreaza si creeaza premisele unei aliante solide cu liderii celor doua partide implicati direct in campania pentru alegerile din noiembrie (...) Formam o echipa solida, hotarata sa castige alegerile din noiembrie. Maturitatea politica a lui Tariceanu este o garantie pentru reusita Aliantei"

25.10.2004 - "Tariceanu nu are nevoie sa ridice tonul pentru a se impune si nu trebuie sa faca uz de tipete pentru a dovedi ca solutiile sale sunt corecte. Viitorul prim-ministru al PNL-PD va fi unul extrem de puternic, de eficient. Tariceanu este un politician care - spre deosebire de Mircea Geoana, propus de PSD-PUR - nu si-a schimbat convingerile politice din 1990 si pana in prezent si caruia nu i se pot reprosa oscilatiile de tip clientelar. Voi fi un partener ireprosabil al lui Calin Popescu Tariceanu atat in campania electorala, cat si in perioada guvernarii. Atat eu cat si PD vom reprezenta pentru liberali un aliat fara rezerve pana in 2008, pentru ca programul propus de Alianta sa devina realitate".

Critici

6.04.2006 - Reporter: "Regretati ca l-ati numit pe Tariceanu premier?". Basescu: "Sincer, da. Am crezut ca va fi partenerul meu, dar el a ales sa fie partenerul altui grup"

2.02.2007 - "Omul acesta minte atat de mult incat nu trebuie luat in consideratie cand spune <>".

16.03.2007 - "As vrea sa explic de ce in ultimele luni activitatea Opozitiei s-a intensificat, cu ajutorul premierului. S-au intamplat doua lucruri: Am trimis doua milioane de dosare ale Securitatii Consiliului care studiaza aceste documente si am condamnat crimele comunismului in decembrie 2006. Atunci, lupta dintre mine si fostele structuri a devenit fatisa. Din nefericire, premierul a ajuns un partener al structurilor cu pricina".

21.02.2007 - "Aveti o fata de european si un european sadea cu papion are disciplina dialogului"


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.