In timp ce presedintele si premierul se bat in declaratii, romanii vor eliminarea birului

Disputele privind taxa de inmatriculare au trecut din plan economic in plan politic. Presedintele il contrazice pe primul-ministru dupa ce dealerii de masini second-hand au fost combatuti de Asociatia Producatorilor si Importatorilor de Autoturisme. Aproape toti romanii au o parere pro sau contra pe marginea acestui subiect.

Reprezentantii Asociatiei Producatorilor si Importatorilor de Automobile din Romania (APIA) sunt de parere ca taxa de prima inmatriculare este esentiala pentru a nu transforma Romania intr-o tara invadata de "rable". "Cred ca orice taxa are o componenta fiscala, si fara indoiala ca taxa de prima inmatriculare poate fi considerata ca fiind o taxa de mediu", a spus presedintele APIA, Brent Valmar.

APIA considera drept un "demers iresponsabil" incurajarea achizitiei de autovehicule vechi si poluante si da ca exemplu negativ Polonia, unde in primii doi ani de la aderare (2004 si 2005) au fost aduse in tara doua milioane de masini second-hand, din care 70% mai vechi de zece ani. Cei de la APIA au mai spus ca, fara aceasta taxa, la noi s-ar putea repeta situatia din Cehia, unde anul trecut, vanzarile de masini vechi le-au depasit pentru prima oara pe cele noi. APIA e de parere ca sustinerea intrarilor de masini vechi, la preturi cat mai mici, constituie o inselare a cetateanului roman care va constata peste cativa ani ca trebuie sa plateasca pentru posesia masinii respective impozite sau taxe anuale mult mai mari decat pentru una noua, analog cu cele din alte state ale UE.

Automobile Dacia va propune o solutie

Vicepresedintele Automobile Dacia, Constantin Stroe, a declarat ieri ca ii va prezenta primului-ministru o solutie pentru modificarea taxei, care nu poate multumi pe toata lumea, insa va fi conforma cu cerintele UE. Stroe a spus ca eliminarea taxei ar putea afecta grav intreaga industrie romaneasca si ar putea duce la injumatatirea vanzarilor Dacia in tara. Presedintele executiv al democratilor, Adriean Videanu, a declarat ieri, dupa sedinta conducerii Aliantei D.A., ca PD sprijina decizia de a nu renunta la taxa de prima inmatriculare.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.