Suntem un Sewrviciu de Informatii, nu unul de informare, a spus Maior. Prezent la bilant, presedintele Basescu a apreciat neutralitatea serviciului, opinand ca intotdeauna SRI ar trebui sa fie condus de un reprezentant al Opozitiei. Tototdata, la bilant s-a subliniat ca, desi SRI a avansat in 2006 peste 10.000 de rapoarte privind situatia din energie,care afecteaza econonomia nationala,s-a constatat o lipsa de reactie a institutiile abilitate.

Directorul SRI, George Maior, a declarat, ieri, la bilantul institutiei pe 2006, ca fuga lui Omar Hayssam este un insucces punctual al SRI si al intregului sistem de securitate nationala si ca din cauza acestui incident, serviciul a fost afectat din punctul de vedere al imaginii sale. Maior, care a fost numit sef la SRI dupa demisia lui Radu Timofte imediat dupa fuga sirianului, a sustinut ca anul 2006 a fost un an dificil pentru institutie din cauza "fugii unui individ acuzat de terorism" si ca acest incident este o dovada a modului in care constructia imagologica poate depasi fondul realitatii.

La bilantul serviciului Maior a mai spus ca unul din succesele SRI a fost faptul ca a reusit sa predea aproape toata arhiva fostei Securitatii catre CNSAS si a afirmat ca mai au ramas niste dosare de contraterorism si spionaj care sunt analizate saptamanal in comisia mixta SRI-CNSAS. Directorul SRI a mai spus ca in ultima vreme exista "o manie" de a cere desecretizarea unor rapoarte ale SRI si a atras atentia ca aceste date pot crea perceptii false sau dezinformari daca sunt prezentate incomplet sau scoase din context. "Suntem totusi SRI, nu serviciu public de informare", a afirmat Maior. Maior a mai spus ca in 2006, serviciul a prezentat institutiilor statului peste 10 000 de rapoarte pe teme precum situatia din energie, problemele care afecteaza siguranta nationala sau economia tarii. In context, Maior s-a plans de lipsa de reactie la aceste informari din partea institutiilor statului, cu exceptia MAI.