Scadenta la „privatizarea mileniului“ - statul roman trebuie sa plateasca patronilor de la Sidex despagubiri de 24 de milioane de dolari

Am desfiintat capusele din jurul Sidex, dar am pierdut definitiv 650 de milioane de dolari. Angajatii combinatului cer 200 de lei in plus la salariu si li se ofera 50, in conditiile in care salariul mediu este de 600 de lei. Nu in ultimul rand, Galatiul ramane unul dintre cele mai poluate orase din Romania.

Dupa sedinta Executivului de saptamana trecuta, presa a primit mai multe comunicate. Dintre ele se distinge unul, cu tenta de veste buna. "Guvernul a mandatat Autoritatea de Valorificare a Activelor Statului (AVAS) sa incheie un contract aditional cu Mittal Steel Galati la contractul pentru privatizarea Sidex Galati prin care statul va plati companiei despagubiri de 24 de milioane de dolari. (...) Suma totala pe care AVAS ar fi fost pasibila sa o plateasca se ridica la 127,2 milioane dolari. In urma negocierilor (...) s-a convenit insa reducerea sumei pana la 24 de milioane dolari". Nemaipomenit! Negociatorii guvernamentali au dat lovitura si au facut o economie de peste 100 de milioane de dolari.

Zgura-n ochi

La a doua vedere, dupa ce indepartezi "zgura" de pe comunicatul guvernamental, observi cateva chestiuni ciudate. Este vorba, de fapt, de doua sume de bani. Una de 49,3 milioane de dolari si alta de 77,9 milioane de dolari. Prima provine dintr-un litigiu solutionat de Curtea de Arbitraj de la Londra. A doua rezulta dintr-un raport de audit realizat dupa semnarea contractului de privatizare. Din acesta reiesea ca prima evaluare, in baza careia s-a facut privatizarea, era "mincinoasa". Adica supraevalua valoarea Sidex. Consecinta logica? Statul roman era bun de plata.

La litigiu privat, pedeapsa pentru stat

Sa le luam pe rand. De unde acel litigiu? La sfarsitul anilor ’90, Sidex avea in derulare un contract lohn cu societatea "Bali". Sa spunem ca la "Bali" actionar majoritar era Lakshmi Mittal, investitorul indiano-britanic. Zis si facut. A sosit materia prima la Galati, combinatul a produs marfa, numai ca, din motive misterioase, s-a ales praful de contract. De aici a pornit litigiul intre "Bali" si statul roman, in valoare de aproape 50 de milioane de dolari. Intre timp, Sidex a trecut in proprietatea magnatului indian. Faptul a adus si o schimbare in procesul mentionat - se judecau acum Mittal-Sidex cu... Mittal-Bali. Primul nu avea niciun interes sa castige pentru ca eventualele despagubiri s-ar fi dus la statul roman. Asa ca s-a facut tot posibilul sa iasa invingator Mittal-Bali. Doar Guvernul, prin contractul de privatizare, se obliga sa plateasca orice daune rezultate din litigii anterioare vanzarii, deci si acesta.

Evaluarea... evaluarii

Trecem la a doua suma. Sa spunem ca statul roman i-a informat pe indieni ca la combinat, inainte de privatizare, situatia economica si financiara nu era deloc roz. LNM Ispat, grupul care a cumparat Sidex, a avansat o oferta in consecinta. Contractul s-a semnat dupa un an de la terminarea negocierilor finale. Imediat, cei de la Ispat au cerut o a doua evaluare acuzand ca indicatorii specifici in baza carora s-a facut privatizarea nu erau reali, iar situatia Sidex era mult mai grava decat s-a crezut. In varianta guvernamentala, se traduce astfel: "Evaluarea a luat in calcul orice diferenta in situatia financiara si patrimoniala a societatii Sidex intre momentul semnarii contractului (31.12.2000) si perfectarea definitiva a tranzactiei (15.11.2001). Si uite asa apare alt litigiu. De data aceasta, Ispat primeste 77,9 milioane de dolari.

Retine atentia ca, in perioada mentionata, indienii au avut observatori in cadrul Consiliului de Administratie. La vremea respectiva, Maricel Oancea, liderul de sindicat, ii acuza pe indieni ca au blocat contractele de aprovizionare, aducand combinatul in criza de materii prime. Si inca ceva. Potrivit sindicalistilor, unul dintre expertii care au contribuit la a doua evaluare este acum mare "senior" in Sidex... Insa nu mai conteaza, statul roman este bun de plata.


Despre autor:

Saptamana Finaciara

Sursa: Saptamana Finaciara


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.