Instanta suprema a decis despagubirea a 21.348 de fosti deponenti la Fondul National de Investitii

Un episod din megaescrocheria FNI s-a incheiat miercuri seara, la instanta suprema, cand judecatorii au dat castig de cauza intr-un proces comercial intentat in urma cu peste 6 ani de Asociatia ANI - FNI. Procesul penal mai are de trecut etapa Curtii de Apel Bucuresti, unde 130.000 de pagubiti FNI asteapta sa-si recupereze banii.

Lansat pe piata sub sloganul "Dormi linistit, FNI vegheaza pentru tine", FNI avea sa devina, in mai 2000, cel mai mare cosmar al peste 300.000 de investitori, care si-au pierdut banii. Unde au ajuns zecile de mii de miliarde de lei nu se stie nici pana astazi, cert este ca despagubirile vor fi platite de stat, mai exact din buzunarele contribuabililor, intrucat cu cateva luni inainte de prabusirea Fondului, societatea care administra FNI - SOV Invest, a incheiat un contract cu CEC prin care acesta garanta sumele depuse la FNI, inclusiv dobanzile. Dupa prabusirea FNI, AVAS a preluat, prin lege, toate drepturile si obligatiile CEC in cazul FNI.

Solutie irevocabila dupa sapte ani de procese

Statul roman, prin AVAS, trebuie sa plateasca despagubiri in valoare de peste 42 milioane de euro celor 21.348 de membri ai Asociatiei Nationale a Investitorilor FNI, ca urmare a deciziei definitive si irevocabile a instantei supreme. Asociatia a obtinut in instanta recunoasterea contractului prin care CEC garanta restituirea investitiilor la SOV Invest, recuperarea integrala de catre fiecare pagubit in parte a ultimei valori a unitatii de fond - din mai 2000 inainte de prabusirea FNI si actualizarea sumelor cu rata de inflatie pana la momentul efectiv al platii.

Concret, suma castigata in instanta este de peste 1.400 de miliarde ROL, cu cat s-au inscris investitorii in proces, in 2001, plus indexarea cu rata inflatiei. La inceputul acestei saptamani, Tribunalul Bucuresti, care a judecat procesul penal al caderii FNI, a decis ca toate cele 130.000 de parti civile vor fi despagubite cu "nivelul sumelor efectiv investite, indexate cu rata inflatiei pana la achitarea lor".

Presedintele ANI - FNI spera sa recupere rapid banii

Presedintele Asociatiei Nationale a Investitorilor (ANI) - FNI, Ovidiu Mazilescu, ne-a declarat ca in acest moment asteapta ca magistratii sa redacteze hotararea pentru a o putea investi cu formula executorie, in vederea recuperarii in cel mai scurt timp a banilor pagubitilor. El a explicat ca va apela la aceasta solutie doar daca AVAS se va eschiva de la plata despagubirilor. "Dosarul s-a terminat, solutia este definitiva si irevocabila. Nu mai exista cale de atac", a conchis Mazilescu. El ne-a marturisit ca acest proces deja s-a prelungit prea mult: "in 2000, cand am intentat actiunea, credeam ca acest proces va dura maxim un an si s-a intins timp de sapte ani".


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.