Dunarea este unul dintre fluviile cele mai amenintate din lume, se afirma in raportul "World's Top 10 Rivers at Risk", dat publicitatii, ieri, de World Wide Fund For Nature (WWF), una dintre cele mai importante organizatii nonprofit.

Indiguirile, lucrarile de infrastructura, poluarea, pescuitul excesiv si schimbarile climatice sunt principalii factori care pot sa afecteze ireversibil 10 dintre cele mai importante fluvii de pe glob. Este vorba despre La Plata si Rio Grande/Rio Bravo (America), Nilul-Lacul Victoria (Africa), Murray-Darling (Australia), Yangtze, Mekong, Salween, Gange si Indus (Asia). Potrivit comunicatului remis redactiei de catre WWF, 80% din zonele umede ale Dunarii s-au pierdut in ultimii 200 de ani, datorita interventiilor umane.

In consecinta, spun specialistii, exista riscul ca mai mult de 85% din Dunare sa nu indeplineasca obiectivele Directivei Cadru Ape a UE, care prevede "atingerea calitatii ecologice bune pentru toate apele de pe continent, pana in 2015". In cadrul Retelei Europene de Transport (Trans-European Network for Transport - TEN-T), sunt deja prevazute noi lucrari de infrastructura pe Dunare, care presupun si eliminarea pragurilor, pentru imbunatatirea navigatiei.

In Romania, astfel de lucrari pun in pericol 2 zone principale, care includ sute de insule naturale pe o distanta de 500 km, de-a lungul granitei dintre Romania si Bulgaria. De asemenea, este in pericol si o zona intre Calarasi si Braila (aprox. 200 km), unul dintre ultimele locuri de depunere a icrelor pentru sturioni. "Pasul cel mai important este sa adaptam navele la conditiile morfologice ale fluviului, nu fluviul la cerintele tehnice ale navelor", a afirmat dr. Orieta Hulea, coordonatorul programului Coridorul Verde al Dunarii Inferioare al WWF. Lucrarile de adancire a albiei ameninta sa distruga nu numai zonele umede si biodiversitatea, inclusiv resursele piscicole de care depind locuitorii din lungul Dunarii, dar si sa coboare nivelul panzei freatice, periclitand accesul la apa potabila pentru 20 milioane de oameni.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.