Deputatii din comisia juridica au stabilit, ieri, ca presedintele poate fi demis cu votul majoritatii cetatenilor care se prezinta la urne, ei adoptand astfel un amendament la legea refrendumului, care fusese atacata la Curtea Constitutionala.

Votul survine in timp ce la Palatul Cotroceni au loc consultari ale presedintelui cu partidele parlamentare, in legatura cu stabilitatea politica si in ziua in care membrii comisiei de anchetare a sefului statului lucreaza la raportul final privind suspendarea lui Basescu, raport ce ar trebui sa fie inaintat miercuri Birourilor Permanente ale celor doua Camere.

In baza deciziei Curtii Constitutionale, membrii comisiei au hotarat ca, indiferent de turul de scrutin in care a fost ales seful statului, acesta poate fi demis cu majoritate simpla, in cadrul referendumului. Deputatul PSD Florin Iordache a precizat pentru NewsIn ca, in acest fel, parlamentarii au pus in acord textul legii cu recomandarile Curtii, potrivit carora este discriminatoriu sa se faca distinctia intre procedurile de demitere a presedintelui, in functie de turul de scrutin in care a fost ales. El spune ca este perfect constitutional textul potrivit caruia presedintele - ales in primul sau al doilea tur, precum si cel interimar - este demis cu majoritatea voturilor valabil exprimate, daca la referendum se prezinta minimum jumatate plus unu din numarul total de alegatori.

Amendamentul a fost adoptat cu 13 voturi pentru si doar 2 impotriva, cei care s-au opus din nou fiind deputatii PD Augustin Zegrean si Daniel Buda. Zegrean a declarat si el pentru NewsIn ca formula la care s-a recurs in comisia juridica nu este in conformitate cu decizia magistratilor si, ca atare, PD va ataca din nou legea referendumului la Curtea Constitutionala.

Modificarea legii referendumului a constituit una dintre principalele preocupari ale parlamentarilor, care, in paralel cu procedurile de suspendare a sefului statului, au cautat solutii pentru simplificarea modalitatii de demitere a presedintelui. Initial, pentru a evita unele obiectii constitutionale, deputatii stabilisera sa faca distinctia intre presedintele ales in primul tur de scrutin, care, potrivit legii fundamentale, este ales cu majoritate de voturi din numarul cetatenilor inscrisi pe listele electorale, si cel ales in turul doi, cu majoritate simpla, cum este cazul lui Basescu.

Curtea a precizat insa ca nu trebuie facuta distinctia intre cele doua proceduri. Intre timp, alti zece parlamentari PNL, PSD si PC au depus o noua propunere legislativa de modificare a legii refrendumului, prin care este simplificata procedura demiterii sefului statului si sunt reduse atributiile sale privind convocarea referendumului. Mentionam ca aceasta prevedere este valabila si in cazul unui referendum… pentru votul uninominal.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.