Basescu incearca debarcarea lui Tariceanu printr-o mutare spectaculoasa. Presedintele are de gand sa le propuna partidelor, la viitoarele consultari, solutia unui Guvern de uniune nationala

Presedintele jucator pregateste un nou foc de artificii la consultarea cu partidele, de saptamana viitoare. Conducerea PSD se asteapta ca seful statului sa propuna un guvern de uniune nationala cu premier tehnocrat. Viabilizarea unei asemenea constructii politice l-ar transforma pe liderul de la Cotroceni intr-un "salvator" pentru ca a rezolvat actuala criza politica. Apoi Basescu ar scapa de PNL si premierul Tariceanu.

In aceasta ecuatie pionul principal ramane PSD, care, pentru moment, declara cu nu va achiesa la o asemenea propunere. Reactia social-democratilor este fireasca si explicabila din cel putin doua motive. In primul rand PSD a observat cu obiectivitate ca seful statului este un animal politic, in sens aristotelic, care isi poate arunca oricand prietenii peste bord. In acest context, social-democratii se tem de prietenia lui Basescu. In al doilea rand, pesedeului ii este mult mai simplu sa preseze un guvern minoritar decat sa se erodeze intr-un executiv de uniune nationala. Exista si varianta alegerilor anticipate de care, insa, toate partidele fug ca de tamaie. (M.T.)

PSD ar vrea cu PNL

Conducerea PSD urmeaza sa analizeze, intr-o intalnire neoficiala, la sfarsitul acestei saptamani, participarea intr-un guvern de uniune nationala. Intalnirea la varf dintre liderii social-democrati este generata de semnalele primite de PSD potrivit carora presedintele Traian Basescu ar urma sa propuna, la consultarile de marti de la Cotroceni, o asemenea constructie politica. Liderii PSD sunt hotarati sa spuna "nu" daca aceasta ipoteza de lucru se va concretiza. Pesedistii inclina spre un guvern minoritar PNL, pe care l-ar putea controla mult mai usor.

Premierul tehnocrat Isarescu

"Am auzit de un astfel de scenariu referitor la un guvern de uniune nationala cu un prim-ministru tehnocrat, posibil Mugur Isarescu. Nu stiu daca este real, dar ne vom intalni si vom discuta", ne-au declarat liderii PSD. Acestia sunt de parere ca participarea la guvernare alaturi de Traian Basescu nu este o solutie, avand in vedere istoria furtunoasa dintre presedinte si PNL. "Nu acceptam sa fim a cincea roata de la caruta. Cand nu-ti convine ne dai afara, cand iti convine ne bagi la guvernare. Basescu nu este un om cu care sa faci o Alianta. Nu poti sa pui baza pe cuvantul lui. Si-a distrus toti prietenii si i-a aruncat peste bord", au completat pesedistii. PSD a exclus si varianta participarii intr-un guvern de uniune nationala sub conducerea PNL.

"Este mult mai simplu sa presezi un Guvern minoritar al PNL", ne-au declarat liderii partidului, sustinand ca s-a discutat in partid varianta introducerii unei motiuni de cenzura in cazul in care premierul nu va veni in Parlament cu un Guvern restructurat.

Scenariul Cotroceni

Ipoteza luata in calcul de conducerea PSD pleaca de la ideea potrivit careia Cotrocenii vor veni cu o solutie concreta de rezolvare a crizei politice. "Ea tebuie privita din perspectiva surprizelor pe care Traian Basescu le-a promis in perioada urmatoare", ne-au precizat surse confidentiale. In plus, nu trebuie omisa numirea in functie de consilier a lui Sebastian Lazaroiu, viziunile sale de sociolog putand fi de ajutor in cazul unor miscari spectaculoase. Potrivit surselor citate, sub sintagmele de "presedinte -jucator" si "singur impotriva tuturor", seful statului s-a izolat pe el si PD pe scena politica. Astfel, seful statului va veni in fata partidelor cu o propunere de Guvern de uniune nationala, cu prim-ministru tehnocrat. Printr-o astfel de formula, Basescu va scapa de PNL si de Calin Popescu Tariceanu si va transmite romanilor ca din aceast moment tara este guvernata. (Mihai TOADER, Roxana ANDRONIC)

Marko Bela momit cu Ministerul Transporturilor

Premierul Tariceanu si liderii PNL au purtat recent o serie de negocieri cu reprezentantii UDMR, liberalii oferind Uniunii lui Marko preluarea portofoliului Transporturilor odata cu restructurarea Cabinetului si exilarea democratilor in Opozitie.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.