Vizita vicepresedintelui Comisiei Europene are loc in contextul in care parlamentarul german Gunther Krichbaum a avertizat ca aplicarea clauzelor de salvgardare ar putea reveni pe ordinea de zi, daca Romania nu creste viteza reformelor. O pozitie similara a avut-o, in urma cu o luna de zile, si vicepresedintele Bundestagului, social-democrata Susanne Kastner. UDMR a tras un semnal de alarma asupra gradului de asimilare a fondurilor europene, sustinand ca amanarea euro-alegerilor ar putea dauna imaginii Romaniei pe plan extern. La Bucuresti, Cotrocenii pregatesc noi surprize, invitand partidele politice la consultari pentru solutionarea crizei existente, in timp ce politicienii europeni remarca apetenta Bucurestiului pentru razboiul intre palate in detrimentul reformelor. (R.A.)

Vicepresedintele Comisiei Europene Franco Frattini, care ocupa postul de comisar european pentru Justitie, Libertate si Securitate, va sosi la Bucuresti in cursul zilei de azi, avand o agenda incarcata de intalniri cu oficiali romani. Prima intalnire o va avea cu premierul Calin Popescu Tariceanu dupa care va sustine un discurs la Conferinta Scolilor de Magistratura din Europa centrala si de est. Cea mai lunga intalnire cu oficiali romani o va avea comisarul Frattini cu ministrul de Interne Vasile Blaga, ministrul Justitiei Monica Macovei, procurorul general Laura Codruta Kovesi si seful DNA Daniel Marius Morar. Comisarul european isi va incheia ziua de azi cu o intalnire cu presedintele Traian Basescu la Palatul Cotroceni.

Vizita comisarului Frattini are loc intr-o perioada fierbinte din punct de vedere politic in Romania si tocmai cand se pregateste primul raport de monitorizare in domeniul justitiei si combaterii coruptiei care va fi prezentat la sfarsitul lunii martie de catre Comisia Europeana. Raportul este alcatuit pe baza raportarilor autoritatilor de la Bucuresti si a evaluarilor venite din partea expertilor Comisiei Europene. In cazul in care executivul comunitar ajunge la concluzia ca Romania nu si-a respectat angajamentele in domeniul modernizarii justitiei si a combaterii coruptiei este posibil sa recomande activarea clauzei de salvgardare.

Comisia Europeana defineste clauza de salvgardare in domeniul justitiei si afacerilor interne astfel: "Daca exista riscuri iminente si serioase de deficiente in Bulgaria sau Romania in ceea ce priveste transpunerea sau implementarea regulilor Uniunii Europene referitoare la recunoasterea reciproca a deciziilor in legislatia penala si civila, Comisia poate, dupa ce se consulta cu Statele Membre, sa aplice clauze de salvgardare. Ea poate face acest lucru fie din proprie initiativa, fie la cererea unui stat membru. Clauzele de salvgardare din acest sector pot fi aplicate in urmatorii 3 ani de dupa aderare, dar ele vor fi aplicabile si dupa acea data, pana ce situatia este remediata". (George DAMIAN)

GŁnther Krichbaum, raportor al grupului parlamentar CDU/CSU pentru Romania in Comisia de Afaceri Europene a Bundestagului

"Clauzele de salvgardare ar putea reveni"

GŁnther Krichbaum (foto), raportor al grupului parlamentar CDU/CSU pentru Romania in Comisia de Afaceri Europene a Bundestagului, a avertizat, miercuri, ca aplicarea clauzelor de salvgardare ar putea reveni pe ordinea de zi, daca Romania nu creste viteza reformelor. El a sustinut ca aceasta criza politica din Romania pericliteaza procesul de implementare a reformelor, iar daca Romania nu grabeste acest proces, aplicarea clauzelor de salvgardare revine in actualitate.

"Impresia creata in Germania, in momentul de fata, este aceea ca clasa politica romaneasca se ocupa mai mult cu ea insasi decat cu accelerarea hotarata a procesului de reforma", a declarat Krichbaum.

Krichbaum a apreciat drept ingrijoratoare amanarea alegerilor europene cu doar doua luni inainte de termenul stabilit initial. "Daca performanta proasta a partidului primului-ministru Calin Popescu Tariceanu in recentele sondaje constituie motivul amanarii alegerilor, acest lucru pune un mare semn de intrebare in dreptul intelegerii procesului democratic. Parlamentarii romani din Parlamentul European trebuie legitimati cat de curand prin votul popular", a afirmat Krichbaum. "Trebuie acum sa le spunem prietenilor nostri romani foarte clar ca avansul considerabil de incredere pe care li l-am acordat trebuie justificat prin fapte", a adaugat el. In caz contrar, Krichbaum apreciaza ca este nevoie de a lua din nou in calcul posibilitatea activarii clauzelor de salvgardare, pentru ca, in ultimele luni "predomina vestile ingrijoratoare".

"Eforturile au fost incetinite considerabil in special in procesul de combatere a coruptiei. Edificatoare in acest sens sunt dezbaterile lungi din Parlament asupra Legii ANI", a spus parlamentarul german. El a vorbit si despre situatia directorului general al Directiei Generale Anticoruptie, apreciind ca daca aceasta evolutie va continua, "se pune pentru mine intrebarea activarii clauzelor de salvgardare". (Roxana ANDRONIC)