Fosti si actuali membri ai conducerii Internelor s-au improscat ieri cu noroi, acuzandu-se reciproc de coruptie. Blaga a fost depasit de razboiul dintre serviciile secrete din MAI

Dezbaterile din cadrul Comitetului Strategic de monitorizare a activitatii Directiei Generale Anticoruptie (DGA), solicitata de reprezentantii societatii civile, au avut efecte devastatoare asupra conducerii Ministerului Administratiei si Internelor. Vasile Blaga a fost acuzat ca a facut presiuni pentru stoparea unor anchete ce vizau angajati ai ministerului.

Injuraturi telefonice

In cadrul discutiilor contradictorii dintre cei care prezidau si reprezentantii ONG-urilor, chestorul Virgil Ardelean, seful Directiei Generale de Informatii si Protectie Interna (DGIPI - fosta doi si-un sfert) a MAI, l-a intrebat pe Marian Santion, fostul sef al DGA, daca ministrul i-a cerut sa stopeze vreo ancheta aflata in desfasurare. Santion a raspuns: "Da, mi-a spus la telefon despre cazul Jandarmeria. Mi-a spus: "<>". Mai mult decat atat, conform unor surse guvernamentale, premierul Calin Popescu Tariceanu a cerut demisia lui Blaga.

Amenintari de la varf

Ulterior, chestorul Virgil Ardelean a contrazis afirmatiile procurorului Santion, precizand ca a fost prezent cand s-a purtat discutia telefonica dintre cei doi. "V-a spus sa va manifestati etica necesara in ancheta", i-a replicat Ardelean lui Santion. Totodata, fostul sef al DGA a declarat ca s-au facut presiuni si amenintari atat asupra sa cat si a conducerii Directiei din partea unor oficiali ai Ministerului Administratiei si Internelor. Fara sa faca nominalizari, procurorul Santion a precizat ca, in sala de sedinte, mai exact dintre reprezentantii MAI, se afla persoane care sunt vizate de anchetele DGA.

Pe langa cei trei secretari de stat din MAI aflati la prezidiu in timpul sedintei de ieri, Victor Paul Dobre, Mircea Toader si Anghel Andreescu (secretari de stat MAI), in sala erau prezenti chestorii Constantin Manoloiu (seful Corpului de Control al MAI), Pavel Abraham (presedintele Agentiei Nationale Antidrog), Virgil Ardelean (seful DGIPI) si Gabriel Nita (seful comisiei de control de verificare a activitatii DGA). "Da, au fost si sunt investigate si persoane aflate la comanda MAI. Sunt investigate de DGA si unele persoane prezente in sala", a adaugat Santion. Fostul sef al DGA a admis ca printre cei cercetati se afla secretari de stat si chestori, adaugand, ca raspuns la o intrebare suplimentara, ca unii dintre ei sunt membri ai Comitetului Strategic.

De asemenea, Santion a explicat ca presiunile nu s-au manifestat doar in privinta anchetelor ci "si sub aspect logistic si sub aspectul activitatii desfasurate. Am avut grave probleme de logistica. Sunt situatii in tara unde nu avem computer, nu avem conexiune la internet. Am avut probleme cu masinile si cu armamentul. La centru insa, unde eram vizibili, eforturi s-au facut", a spus Santion.

Cheltuieli "de lux"

Mai mult, pentru a intari afirmatiile de mai sus, fostul sef al DGA a exemplificat ca, fiind coordonator tertiar de credite, a solicitat, la un moment dat, suma de 56 de miliarde lei din care a primit, "dupa insistente", doar 12 miliarde. "Sau va pot spune ca, in 2007, DGA a primit mai putini bani decat in 2006", a completat Santion. "Ati cerut performanta maxima intr-un timp scurt, fara sa alocati fondurile necesare, date fiind cerintele activitatii noastre", li s-a adresat Santion celor trei secretari de stat din MAI, Mircea Toader si Victor Dobre, aflati la prezidiu alaturi de cel care "conducea sedinta", chestorul Anghel Andreescu.

Reprezentantii MAI au incercat sa motiveze lipsurile de la DGA invocand deficitul de resurse din intregul sistem si facand referire la sediile de politie care functioneaza "intr-o singura camera si aceea luata cu chirie". Toate acestea nu au facut decat sa-l irite si mai tare pe fostul sef DGA, care a reprosat cheltuielile "de lux" ale MAI, precum masinile de teren, cumparate fiecare cu peste 80.000 de euro, dar si deplasarile facute in strainatate.

Control "cu tenta"

Santion a afirmat ca nu contesta controlul efectat asupra DGA din ordinul MAI, insa modul in care acest control a fost organizat ridica mari semne de intrebare. Mai mult, fostul sef se declara surprins de faptul ca in doar cateva zile altcineva a fost numit in locul sau, apreciind ca toata ingineria MAI a fost special creata pentru a-l scoate din cadru. "Nu sunt de acord cu modul de control al unei comisii ai carei membri sunt in conflict de interese cu DGA. Contest atitudinea prin care au venit, cu tenta, pentru a reliefa numai aspectele negative din activitatea Directiei", a mentionat Santion.

Referindu-se la modul in care s-a desfasurat controlul, Santion a insistat asupra faptului ca cei care au venit in inspectie la DGA nu i-au respectat "drepturile de manager", nefiindu-i acordata nici macar perioada de cinci zile pentru a pregati si pune la dispozitia membrilor comisiei de control documentele cerute si a chema oameni din teritoriu pentru a se informa in legatura cu anumite chestiuni. La finalul intrunirii, procurorul Marian Santion a declansat un atac la adresa sefilor din cadrul Ministerului Administratiei si Internelor cand i-a criticat, specificand: "Unii dintre dumneavoastra sunteti reprezentanti ai unui sistem care acum are ultimele zvarcoliri".

La aceasta afirmatie, chestorul Pavel Abraham, unul dintre oamenii cei mai vechi in structurile de conducere ale MAI a replicat ca "exista oameni batrani la 20 de ani si oameni tineri la 80", propunand o solutie pentru ca lucrurile sa se desfasoare in bune conditii. "Sa nu mai cautam crocodili intre noi, mai bine sa incercam sa asanam mlastina impreuna", a adaugat Abraham.

Andreescu ameninta presa

Desi la adresa chestorului Anghel Andreescu au fost facute acuzatii grave in timpul sedintei, intrebat de jurnalisti daca prezenta sa in conducerea MAI ramane oportuna, chestorul a raspuns ca nu se gandeste deocamdata sa demisioneze. Mai mult, Andreescu a tinut sa le comunice ziaristilor ca "stie" care sunt sursele acestora si cine anume a facut posibila scurgerea de informatii despre persoana sa catre presa. Totodata, chestorul a amenintat voalat jurnalistii cu procese si a aratat un dosar care contine probele impotriva acestora. De asemenea, chestorul Constantin Manoloiu, Seful Corpului de Control al ministrului de Interne, la adresa caruia procurorul Santion a facut acuzatii, a declarat ca informatiile furnizate presei de catre DGA sunt eronate si nu se vor adeveri.

"Nu se vor adeveri, sunt false", a completat Manoloiu, acuzat in mai multe randuri de Santion, in declaratii publice, ca ar fi facut presiuni asupra DGA pentru a-i impiedica pe investigatorii anticoruptie din minister sa-si faca treaba. In ceea ce priveste o posibila demisie, Manoloiu a precizat ca va face un asemenea gest daca acuzatiile lui Santion se vor adeveri.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.