Presedintele Basescu a fortat ieri, fara succes, participarea la sedinta de guvern in care premierul urma sa decida aminarea euroalegerilor si s-a multumit cu o simpla consultare cu membrii Cabinetului.

Premierul Tariceanu si-a impus decizia de a amina alegerile pentru Parlamentul European. Acestea vor avea avea loc la o data ce urmeaza a fi stabilita ulterior. Intentia presedintelui Basescu de a participa la sedinta de guvern pentru a bloca decizia a generat o situatie fara precedent. Tariceanu a mentionat de citeva ori ca este vorba doar despre o consultare a cabinetului de catre presedinte, dar Basescu si chiar unii ministri nu s-au lamurit cu privire la acest lucru decit la finalul dezbaterii.

Surse din Guvern spun ca unii ministri si-au dat seama despre ce a fost vorba abia cind a inceput a doua discutie, dupa plecarea presedintelui, cind premierul a anuntat clar ca incepe sedinta de guvern. Presedintele venise insotit de o armata de consilieri, dar premierul Tariceanu a refuzat sa-i primeasca la discutii, spunind ca nu pot intra in sala de sedinte alte persoane in afara ministrilor. Surse din Guvern spun ca, pe toata perioada discutiilor lui Basescu cu membrii cabinetului, toti oamenii presedintelui au fost nevoiti sa stea la usa.

Promisiunea presedintelui

Basescu le-a cerut ministrilor sa-si exprime punctul de vedere privind aminarea alegerilor, dar premierul i-a replicat ca se cunosc pozitiile partidelor din Coalitie. Pentru ca presedintele a insistat, membrii celor trei partide au aratat ca sustin (PNL si UDMR) aminarea alegerilor si respectiv ca ei se opun propunerii (PD). Pentru a contracara argumentul premierului in favoarea aminarii euroalegerilor, presedintele a promis membrilor Guvernului ca el nu va organiza referendum nici inainte, nici pe 13 mai cind ar fi trebuit sa aiba loc scrutinul pentru Parlamentul European.

Contre cu Varujan si Nicolaescu

Ministrii liberali nu au scapat ocazia de a-i reprosa presedintelui Basescu situatia politica actuala, cel mai dur fiind Eugen Nicolaescu, care a spus ca din cauza presedintelui s-a ajuns in aceasta situatie politica. O disputa mai aprinsa a avut presedintele cu ministrul Economiei si Comertului, care a raspuns acuzelor lui Basescu privind apropierea PNL de opozitie. Varujan Vosganian a spus ca el este politician de dreapta si ca nu actioneaza alaturi de PSD. Presedintele i-a replicat spunindu-i ca ar fi mai bine sa se ocupe de problemele cu energia. Varujan l-a asigurat ca din acest punct de vedere totul va fi clar pina la sfirsitul anului.

Blaga nu semneaza

Dupa plecarea presedintelui, a inceput sedinta de guvern dedicata aminarii alegerilor pentru PE. Discutiile au pornit dintr-un punct mort pentru ca partidele din Alianta nu au putut cadea de acord in discutiile anterioare. Problema s-a pus in momentul in care, alaturi de premierul Tariceanu, documentul trebuia contrasemnat de ministrii Vasile Blaga si Monica Macovei si de presedintele Autoritatii Electorale Permanente. Semnatura AEP exista deja pe document si a ramas doar problema semnaturilor celor doi ministri.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.