Firma „Trei Cocosi" a cumparat cu nici 100.000 de euro de la municipalitate, in Parcul Herastrau, un teren cu active care azi valoreaza peste 4 milioane de euro. Rolul lui Traian Basescu, primarul general de atunci, a fost sa blocheze cererea de retrocedare a mostenitorilor legali pana la perfectarea tranzactiei

Adevarul va prezinta culisele unui "tun" imobiliar perfect, conceput, dupa primele indicii, pe axa Dorin Cocos - Traian Basescu. Afacera a constat in cumpararea unui imobil si ulterior a terenului aferent la un pret de 10 ori mai mic decat cel al pietei de atunci, in cea mai ravnita zona a Capitalei: Parcul Herastrau.

Afacerea, facilitata prin omisiune sau neglijenta in serviciu a primarului Capitalei, Traian Basescu, a implicat o investitie de nici 100.000 de euro, care astazi valoreaza peste 4 milioane de euro. Legalitatea afacerii este acoperita printr-o lege data, cum spune primarul Andrei Chiliman, "pentru clientela politica".

Faptul ca familia Dorin Cocos-Elena Udrea a fost un tandem rasfatat al regimurilor politice postdecembriste nu mai este de mult o surpriza. Astfel de familii, care au dezvoltat sofisticate sisteme de afaceri in anturaje "avantajoase" din spectrul politic, au devenit o prezenta aproape obisnuita pe fluxurile de stiri. Adevarul dezvaluie, cu documente si marturii, lantul afacerii "Trei Cocosi in Herastrau".

intr-o prima faza, in 1999, Primaria Capitalei a inchiriat spatiul din soseaua Nordului 7-9 firmei conduse de Dorin Cocos. Firma la care, atunci, avea actiuni si generalul de justitie Gabriel Oprea. intr-o a doua faza, dupa intrarea in vigoare a Legii 10/2002, imobilul "Trei Cocosi" a fost revendicat de doamna Doina Iliescu, in calitate de mostenitor legal. Revendicarea a fost respinsa de primarul general de atunci, Traian Basescu. intamplator sau nu, dispozitia de respingere a ajuns cu intarziere la reclamanta.

Mai mult aceeasi dispozitie de respingere a ajuns cu un alt numar de inregistrare in contractul de vanzare-cumparare dintre Primaria Capitalei, prin Primaria Sectorului 1 si firma "Trei Cocosi". Acest act i-a permis firmei ‘Trei Cocosi" sa cumpere la un pret de garsoniera (90.000 de euro) un imobil care facea peste un milion de euro. Posibilul adevarat proprietar al imobilului, Doina Iliescu, care nu s-a putut opune vanzarii pentru ca primarul Traian Basescu i-a comunicat post-factum decizia de respingere, se lupta si astazi, dupa trei ani, in justitie sa i se faca dreptate. in tot acest timp, potrivit pretul pietii doamna Doina Iliescu ar fi putut obtine pe inchirierea imobilului cel putin un milion de dolari. Peste cateva saptamani, mai precis pe 7 aprilie, legea ii va da dreptul firmei "Trei Cocosi" sa vanda imobilul. Vanzare care ar putea atinge peste 4 milioane de euro…

O afacere de milioane la pret de garsoniera

Dupa cum arata documentele aflate in posesia noastra, in urma cu exact trei ani, respectiv in primavara anului 2004, municipiul Bucuresti (reprezentat de fostul primar general Traian Basescu), prin Consiliul Local al Sectorului 1 Bucuresti, reprezentat de primarul Vasile Gherasim si de seful Comisiei pentru vanzarea spatiilor comerciale, Marinela Adam a vandut catre SC "Trei Cocosi - Complex International" SRL, spatiul comercial situat pe soseaua Nordului 7-9. Un spatiu avand o suprafata construita de 533,58 mp, din care parterul avea o suprafata de 267,44 mp, iar subsolul avea 147,94 mp.

Pretul acceptat de parti era de aproape 3.140.000.000 ROL (inclusiv TVA). Adica aproximativ 92.000 de euro, la cursul valutar de 34.000 ROL/euro. Adica pretul unei garsoniere intr-o zona mai acatarii. Cladirea vanduta se afla in interiorul Parcului Herastrau si a fost ridicata intr-o zona construita-protejat conform PUZ-ZONE. Mai precis, casa "Trei Cocosi" se afla intr-un mic paradis verde si fiscal, oferit de Parcul Herastrau.

Concesionare, la pret simbolic, a terenului de la "Trei Cocosi"

Cadorisirea "SC Trei Cocosi - Complexul International" SRL de catre primaria lui Vasile Gherasim nu s-a terminat odata cu contractul de vanzare-cumparare intermediat de Anca Dinu. Dupa incheierea tranzactiei imobiliare, aceeasi comisie condusa de acelasi primar Gherasim a purces la concesionarea terenului aferent spatiului comercial din soseaua Nordului, in suprafata totala de 771,85 mp. Contractul de concesiune s-a facut pentru o perioada de 49 de ani, cu posibilitatea ca ea sa fie prelungita cu act aditional, iar jenanta redeventa stabilita de parti a fost de 1.469 euro (plus TVA) pentru primii 48 de ani (inclusiv anul 2004), respectiv 1.488 euro (plus TVA) pentru ultimul an.

SC "Trei Cocosi", reprezentata in afacere de sora lui Dorin Cocos

Firma "Trei Cocosi", desi are in istoricul ei nume grele, precum Dorin Cocos (sotul fostei consilier prezidential Elena Udrea) si chiar generalul Gabriel Oprea (fost prefect al Capitalei si fost numarul 2 in MAI), a fost reprezentata in tranzactia din aprilie 2004 de o anume Anca Dinu, o persoana aparent necunoscuta si straina de controversatul brand "Cocos". Numai ca doamna Anca Dinu este fiica Ioanei si lui Vicor Cocos, nimeni altii decat parintii lui Dorin Cocos.

Cu alte cuvinte, Anca Dinu este sora lui Dorin Cocos. De altfel, chiar la firma "Trei Cocosi - Complexul International" SRL pot fi regasite personaje care i-au insotit constant in ascensiunea lor economica si politica pe sotii Cocos: Petre Ion sau Olimpia Ulrich, prezenti si in actionariatul de la firmele Centrul de Evaluare Medicala si Testare a Fortei de Munca SA (care testa medical "capsunarii" trimisi in Spania) si Elan Group SRL sau Cofigen SA - Geneva, o societate de investitii financiare din Elvetia, implicata intr-un scandal de coruptie transfrontaliera. Contractul de vanzare-cumparare fusese incheiat in baza unui contract de inchiriere, nr. 838/ 08 fev. 2001, dintre firma "Trei Cocosi" si proprietarul de atunci, Administratia Parcurilor si Gradinilor - Consiliul General Bucuresti, si avusese ca obiect chiar spatiul si terenul aferent indiviz. Conditiile pareau favorabile tranzactiei: Traian Basescu avea o dubla functie - era foarte bun prieten al Elenei Udrea, prieten al lui Dorin Cocos si primar general, iar ca tartor la Administratia Parcurilor se manifesta Virgil Carstea, cel identificat de curand de ziaristi ca inca mai innopteaza intr-un imobil al lui
Basescu.

Stergerea urmelor: la "Trei Cocosi", o carciuma libaneza

Prin procesul-verbal de negociere directa nr. 420, Comisia condusa de primarul Gherasim a cedat, deci, spatiul comercial catre "Trei cocosi" pentru o suma ridicola, urmand ca suma sa fie achitata pana la data de 22 aprilie 2004 cu ordin de plata in contul vanzatorului. Este de mentionat ca una dintre clauze prevede in clar interdictia de instrainare a imobilului timp de 3 ani de la data dobandirii. in prezent, fostul spatiu comercial "restaurant Trei Cocosi" este administrat printr-o firma a grecului Michel Boukhalil, care a deschis aici restaurantul cu specific libanez "El Bacha".

Boukhalil este proprietarul societatilor El Bacha Investment SRL si Fakhreldine Catering SRL, care opereaza in Bucuresti mai multe restaurante de lux, inclusiv la Marriott si Phoenicia. Practicat asiduu de institutiile edilitare din Bucuresti si aparat de fostii si actualii primari, sistemul de acordare directa a unor active ale statului producea un nou caz de notorietate. Un reprezentant al firmei El Bacha, respectiv Toni Beaini, ne-a declarat ca, din cate stie el, localul din Nordului 7-9 ar fi inchiriat pe trei ani de la firma "Trei Cocosi".

Cer anularea Dispozitiei nr. 2459/17 februarie 2004, emisa de primarul general al Capitalei, dispozitie de care am luat cunostinta prin Internet la data de 16 iulie 2004, nefiindu-mi comunicata.

(din cererea catre instanta a Doinei Iliescu)


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.