Atitudinea ostila a autoritatilor moldovenesti fata de Romania, din ultimele luni, este sintetizata pe site-ul ministerului de externe de la Chisinau: "Modul speculativ in care situatia specifica a Republicii Moldova, creata dupa ultima extindere a UE, este utilizata de statul vecin - Romania, este mai mult decit inadmisibil.

Declaratiile recente ale conducerii Romaniei referitoare la cele 800.000 de cereri de acordare a cetateniei romane, depuse de moldoveni, si asa-numita obligatie a Romaniei de a crea la Chisinau un centru de acordare a vizelor pentru statele UE sint concludente". Chisinaul vede un plan diabolic in spatele actiunilor conducerii romane: "Actiunile autoritatilor romane au fost indreptate metodic spre inventarea si consolidarea artificiala a problemei cetateniei romane pentru cetatenii Republicii Moldova", conform MAE moldovenesc.

Chisinaul reproseaza Romaniei ca vrea sa preia acum Centrul European Comun pentru eliberarea vizelor UE, cind Ambasada Ungariei se afla deja intr-o faza avansata de organizare. Saptamina trecuta, ministrul moldovean de externe, Andrei Stratan, anunta ca deschiderea celor doua noi consulate romanesti, la Balti si la Cahul, pentru care Bucurestiul alocase deja trei milioane de dolari. Presedintele Traian Basescu a raspuns ca Romania nu are de ce sa-si ajusteze politica fata de Moldova, iar in privinta acordarii cetateniei se consulta cu comisarul Franco Frattini si presedintele Comisiei Europene Jos Manuel Durao Barroso.

Mina de lucru

Presedintele Traian Basescu avansa ideea ca numarul moldovenilor ce vor cere cetatenie romana pina la sfirsitul anului va ajunge la 1,5 milioane, din populatia de 3,8 milioane a Republicii Moldova, depasind deci numarul etnicilor romani de peste Prut.

Dorinta moldovenilor de a capata cetatenie romana este usor de inteles: odata deveniti cetateni ai Uniunii Europene, ei capata dreptul de a circula liber in tot spatiul UE si de a lucra in statele membre, precum si celelalte drepturi ale unui cetatean european. Cea mai convenabila varianta ar fi aceea de a gasi ceva de lucru in Romania, unde limba este comuna cu cea de acasa, dar salariile sint mai mari. In cursul vizitei sale la Chisinau, din ianuarie, presedintele Basescu avansa ideea ca exista un deficit de forta de munca de 200.000 de muncitori, ce ar putea fi acoperit de moldoveni. Cu doua milioane de romani plecati deja sa munceasca in strainatate si cu 1,5 milioane care se preconizeaza sa paraseasca tara, conform unui sondaj al Fundatiei pentru o Romanie deschisa, deficitul va deveni insa foarte mare. Numai in domeniul constructiilor este nevoie in prezent de 500.000 de muncitori suplimentari.