Ministerul Finantelor Publice (MFP) arata in actele depuse, ieri, la instanta care judeca dosarul Rompetrol, ca statul romn a fost prejudiciat cu peste 90 de milioane de dolari si cere introducerea in cauza ca parte responsabila civilmente a companiei Rompetrol, pentru recuperarea pagubei.

De asemenea, MFP a cerut instantei sechestru pe bunurile lui Dinu Patriciu, Alexandru Bucsa si Petrica Grama. Reprezentantul MFP a depus, ieri, in dosarul Rompetrol, documentele solicitate, in februarie, de instanta Tribunalului Bucuresti cu privire la sumele cu care statul roman ar fi fost prejudiciat, prin afacerile companiei petroliere. In documentele depuse, MFP solicita instantei "sa-i oblige in solidar pe Dinu Patriciu, Grama Petrica si Alexandru Bucsa, precum si partea responsabila civilmente SC Rompetrol SA la plata sumei de 88.753.221 de dolari reprezentind prejudiciul cauzat prin nevirarea sumelor care se cuveneau bugetului de stat, in conformitate cu HG 157/ 1993 privind transferarea obligatiilor si drepturilor ce revin partii romane din Acordul de exploatare si impartire a productiei din perimetrul NC-115 Libia".

Pretentiile civile se compun din 85.000.000 de dolari - reprezentind plati suplimentare, conform art.3 punctul 3.2 din Contractul de transfer incheiat in 18 martie 1993 intre Repsol, Rompetrol SA si Rompetrol Of Libia si aprobat de catre National Oil Company la 31 martie 1993 - si 3.753.221 de dolari - care constituie diferenta de virat bugetului de stat din prima transa de 45.000.000 de dolari, transa datorata potrivit art.3, punctul 3.1 din acelasi contract.

Directia de specialitate a MFP a constatat ca in privinta celei din urma sume nu exista documente justificative si ca, in mod eronat, aceasta a fost apreciata ca o cheltuiala a SC Rompetrol SA, de catre institutiile care au incheiat raportul tehnico-stiintific. De asemenea, MFP solicita instantei ca cei trei inculpati si SC Rompetrol SA sa fie obligati la plata in solidar a sumei de peste 200 de milioane de lei noi, reprezentind obligatii bugetare accesorii calculate de la data scadentei debitului (1994) si pina la data platii efective a acestora.

Obligatiile bugetare accesorii au fost calculate pina la 31 august 2006, urmind sa fie actualizate pina la data platii efective a acestora. Totodata, MFP solicita instantei instituirea masurilor asiguratorii asupra bunurilor apartinind lui Dinu Patriciu, Alexandru Bucsa si Petrica Grama, cit si asupra bunurilor apartinind SC Rompetrol SA, ca principal debitor la statul roman, prin Ministerul Finantelor Publice.

Cererea ministerului este motivata pe inlaturarea posibilitatii ca bunurile sa fie instrainate de inculpati sau de partea responsabila civilmente. In acest dosar au fost trimisi in judecata Dan Costache Patriciu, Alexandru Bucsa, Petrica Grama, Florin Iulian Aldea, Cerasela Elena Rus, Claudiu Simulescu, Sorin Stefan Rosca Stanescu, Sorin Pantis, Victor Eros, Paul Gabriel Miclaus, Elena Albu si Gabriela Victoria Anghelache.


Despre autor:

Sursa: 7plus.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.