Ion tiriac are o avere estimata de publicatia americana la 1,1 miliarde de dolari

Omul de afaceri Ion tiriac este primul roman care apare printre cei 946 de miliardari ai lumii in clasamentul realizat de revista "Forbes". Asta desi in topul "Celor mai bogati romani 2006" al publicatiei "Capital", fostul sportiv este surclasat de Iosif Constantin Dragan.

Averea omului de afaceri este estimata de revista americana la 1,1 miliarde de dolari, ceva mai mica decat cea care il plaseaza pe locul doi in topul "Cei mai bogati 300 de romani", al revistei "Capital", si anume 1,2-1,5 miliarde de dolari. in plus, averea omului de afaceri Iosif Constantin Dragan este estimata, in aceeasi publicatie, undeva intre 1,3-1,6 miliarde de dolari. De unde aceasta diferenta? Ei bine, analistul economic Matei Paun spune ca nu este "o prapastie" intre cifrele prezentate de "Forbes" si cele ale publicatiei romanesti.

"Este o diferenta care poate fi determinata de perioada in care au fost realizate clasamentele. in plus, in orice evaluare de firma, daca vorbim de cele nelistate, intervine elementul subiectiv. Apoi, riscul este perceput diferit, dar si parerile despre cresterile viitoare ale activelor detinute sunt impartite. Sunt multe variabile care lasa loc interpretarilor", spune Paun. Revista "Forbes" foloseste modelul "Cash Flow" sau "fluxul de numerar", iar datele au fost culese pana pe data de 9 februarie 2007. Asa ca in clasament apare si fondatorul companiei E.&J. Gallo Winery, Ernest Gallo, care a decedat pe data de 6 martie.

in acelasi timp, potrivit "Forbes", cifrele nu reflecta nici volatilitatea care a zdruncinat pietele in urma cu trei saptamani. intre 9 februarie si 2 martie, piata de capital - asa cum a fost ea masurata de compania Morgan Stanley All Country World Local Index - a scazut cu 3,7%. in schimb, averile acumulate privat si din imobiliare nu au resimtit caderea. Publicatia mentioneaza si faptul ca pot exista si alti miliardari necunoscuti inca.

"in cazul modelului «cash flow», rata de discount folosita difera. Unii folosesc 11, altii 13. Este loc pentru diferente. Diverse persoane percep riscul diferit, ceea ce inseamna si o perceptie diferita a banului. Sunt surprins ca exista totusi diferente aproape imperceptibile si m-as fi asteptat sa fie mai mari. Vorbim de active care sunt localizate intr-o piata emergenta si lasa loc de interpretari", mai spune Matei Paun. "Cu cat piata este mai dezvoltata, cu atat parerile analistilor sunt impartasite de mai multa lume. Ca un exemplu, este mult mai posibil ca lumea sa fie de acord cu cresterea PIB-ului SUA decat cu cel al Romaniei. Asta pentru ca piata romaneasca este mai volatila, nu este asa bine asezata", conchide el.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.