Cei doi ministri ai Economiei au povestit, dupa ce au jurat pe Biblie, despre convorbirile pe care le-au avut cu Basescu pe tema energiei electrice

Comisia de ancheta privind suspendarea sefului statului a inceput ieri audierile, prin interogatoriu trecand fostul ministru al Economiei, Codrut Seres, dar si actualul detinator al portofoliului, Varujan Vosganian. Achetatorul sef, Dan Voiculescu (foto), i-a pus pe cei doi sa jure pe Biblie ca vor spune "adevarul si numai adevarul", insa multe dintre intrebarile care au urmat erau de natura sa le forteze mana pentru a da verdictul: Basescu, vinovat de fapte grave.

Seres a declarat membrilor Comisiei ca a primit de la seful statului trei telefoane care vizau situatia companiei ALRO. Conservatorul a dezvaluit ca a fost informat de faptul ca i s-a interceptat telefonul in perioada mandatului sau de ministru. La randul sau, Vosganian a aratat ca va pune la dispozitia Comisiei toate datele legate de contractele incheiate de societatea ALRO, pentru ca acestia sa le compare cu biletelul transmis de Basescu lui Codrut Seres si sa stabileasca daca seful statului a savarsit sau nu "fapte grave". Seres a afirmat ca i-a fost interceptat telefonul in perioada 2005-2006, dar ca nu i s-a dezvaluit nici cine a solicitat acest demers si nici in baza carui mandat. El a precizat ca, in acea perioada, era membru CSAT. Conservatorul a sustinut ca nu stie ce serviciu de informatii l-a interceptat, avand in vedere ca seful SRI, George Maior, a declarat recent ca acest serviciu nu a realizat interceptarile ministrului.

Agenda ALRO

In privinta presedintelui Traian Basescu, Seres a afirmat ca ALRO "a fost o prioritate pe agenda administratiei prezidentiale inca din primavara anului 2005", perioada in care chiar consilierii prezidentiali faceau declaratii publice privind compania ALRO, aratand ca aceasta era "defavorizata". El a precizat ca a primit trei telefoane de la presedintele Traian Basescu, a carui preocupare constanta era ca ALRO "sa achizitioneze energie electrica in conditii ce ar permite societatii sa reziste competitiei de pe pietele vest-europene". Primul telefon l-a primit la scurt timp dupa pozitiile publice ale consilierilor lui Basescu, un al doilea in octombrie 2005 si un altul in aprilie 2006. In privinta biletelului primit de la seful statului, Seres nu crede ca notita lui Basescu a fost pusa "in gluma". El a explicat ca nu i-a dat atentie pentru ca solicitarile sefului statului "nu puteau fi puse in practica". In privinta lui Stolojan, fostul ministru a declarat ca au fost "cu certitudine trei discutii" purtate cu acesta, si ca dialogul nu a fost canalizat pe singurul subiect ALRO.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.