Procurorul sef al DNA, Daniel Marius Morar - numit in aceasta functie de presedintele Traian Basescu -, se dovedeste a fi recunoscator celui care, dintr-un anonim procuror de provincie, l-a facut peste noapte seful anticoruptiei din Romania.

"Dosarul Flota", in care Basescu a fost trimis in judecata de fostul PNA (actual DNA), este tinut din 2005 la "naftalina". Prin hotararea Inaltei Curti, "Dosarul Flota" a fost returnat DNA, pentru neregularitatea actului de sesizare a instantei. Mai precis, pentru faptul ca rechizitoriul nu a fost semnat de fostul sef al PNA, Ioan Amarie, ci de un adjunct al acestuia, Gheorghe Suhan.

Morar ar fi avut obligatia sa refaca actul de sesizare. Adica sa modifice prima pagina a rechizitoriului, sa inlocuiasca denumirea Parchetul National Anticoruptie cu Directia Nationala Anticoruptie, precum si numele conducatorului ei si sa-l semneze. Aceasta echivala cu confirmarea rechizitoriului, caz in care dosarul trebuia sa plece inapoi la Inalta Curte. Nimic din toate acestea nu s-a intamplat. Totusi, "Dosarul Flota" se afla azi intr-o faza tipica reluarii cercetarilor, respectiv s-a facut o disjungere, se administreaza o expertiza financiar-contabila cu termen de finalizare luna martie 2007 etc.

Inalta Curte nu a dispus refacerea urmaririi penale (desi avea aceasta posibilitate), ci doar refacerea actului de sesizare. De cand "Dosarul Flota" a fost returnat la DNA, presa si opinia publica au fost intoxicate sistematic cu mesaje venite din zona Cotrocenilor potrivit carora seful statului nu poate fi urmarit penal decat pentru infractiunea de "inalta tradare". Infractiune care insa nu exista in Codul penal.

Nu in ultimul rand, mai trebuie precizat ca Daniel Marius Morar - executantul "dosarului Flota" - este o persoana care poate fi usor compromisa. Asta deoarece are la palmaresul sau de procuror cateva arestari si trimiteri in judecata finalizate cu achitari, care au generat daune de miliarde de lei vechi, pe care statul roman a fost nevoit sa le plateasca victimelor sale. O simpla actiune in regres pe care Ministerul Finantelor ar dori sa o intenteze lui Morar pentru plata de la buget a gafelor din dosarelor sale, i-ar pune capat in mod dezonorant carierei.

Returnarea la DNA

Prin rechizitoriul PNA nr. 20 din 09.08.2004, semnat de procurorii Vasile Draghici si Ioan Otel si confirmat de fostul adjunct al sefului PNA, Gheorghe Suhan, 79 de inculpati din "Dosarul Flota", printre care si Traian Basescu, au fost trimisi in judecata pentru un prejudiciu de peste 300 de milioane de USD. Cauzat prin instrainarea a 16 nave ale CNM Petromin SA in anii '90. Ex-ministrul Transporturilor, Traian Basescu, a fost inculpat pentru abuz in serviciu, fals, inselaciune si altele. La alegerile din 2004, Basescu a fost ales presedinte al Romaniei, astfel incat, in cadrul procesului penal de la Inalta Curte, in urma declaratiilor publice ale unor politicieni pro-Basescu, care au acreditat ideea ca acesta nu poate fi judecat decat pentru "inalta tradare", instanta a ridicat din oficiu exceptia imunitatii prezidentiale. Inalta Curte a considerat insa ca textele constitutionale privind imunitatea sunt ambigue si nu s-a pronuntat in final pe exceptia ridicata din oficiu, desi printre zecile de inculpati au existat unii care au admis ca Basescu nu are imunitate.

Prin sentinta nr. 293 din 27.04.2005 a Inaltei Curti, "Dosarul Flota" a fost restituit la DNA pentru "neregularitatea actului de sesizare", desi Basescu a cerut ca dosarul sa se judece. Sentinta a ramas definitiva prin decizia nr. 312 din 05.12.2005 a Completului de 9 judecatori. Astfel, s-a stabilit cu autoritate de lucru judecat ca restituirea dosarului s-a datorat nu imunitatii prezidentiale sau necesitatii reluarii urmaririi penale (cum a fost intoxicata presa), ci simplului fapt ca rechizitoriul "Flota" nu a fost confirmat de fostul sef al DNA, Ioan Amarie, ci de adjunctul acestuia. Morar a declarat imediat presei ca va studia cele 130 de volume ale dosarului pentru a putea lua o hotarare in cunostinta de cauza. Conform legii, faza imediat urmatoare era ca Daniel Morar sa-si asume obligatia de a reface actul de sesizare (varianta in care sa trimita dosarul inapoi la Inalta Curte). Teoretic, exista si posibilitatea sa-l infirme (varianta in care personal trebuia sa emita o ordonanta motivata in care sa justifice masura luata). Morar nu si-a asumat aceasta obligatie din 2005 si pana azi.

De curand, seful DNA a declarat presei ca in cauza s-ar administra expertize si alte probatorii, proceduri care presupuneau o infirmare prealabila a rechizitoriului "Flota" de catre Morar. Surpriza de proportii insa! La insistentele repetate ale reporterilor ZIUA, de a afla daca in "Dosarul Flota" s-a produs vreo infirmare, raspunsul oferit de aceasta institutie a fost sec: "Rechizitoriul prin care s-a dispus trimiterea in judecata a inculpatului Basescu Traian NU A FOST INFIRMAT".

Motivarea Inaltei Curti

Desi rechizitoriul "Flota" nu a fost infirmat, recentele declaratii ale lui Morar, smulse de jurnalisti, au lasat sa se inteleaga ca in cauza s-ar fi facut o disjungere si s-ar efectua o expertiza financiar-contabila cu termen de finalizare luna martie 2007. Acest fapt echivaleaza cu reluarea cercetarilor, aspect pe care Inalta Curte nu l-a dispus.

DNA nu s-a invrednicit niciodata sa dea vreun comunicat de presa despre starea dosarului, desi ar fi avut obligatia sa o faca dat fiind interesul general pentru persoana presedintelui.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.