Grupul Independent de Experti Internationali (GIEI), infiintat in baza intelegerii dintre ministrii Mediului din Romania si Ungaria, a finalizat Raportul de Studiu de Evaluare a Impactului asupra Mediului pentru proiectul Rosia Montana, se arata intr-un comunicat al Ministerului Mediului si Gospodaririi Apelor (MMGA).

Potrivit acestuia, "mandatul GIEI a fost analizarea capitolelor din Raportul la Studiul de Evaluare a Impactului asupra Mediului legate de procesarea si transportul cianurii, constructia si managementul iazului de decantare, managementul apei, managementul de mediu, audit si transparenta, inchiderea minei".

In urma studierii documentatiei, care contine peste 4.600 de pagini, expertii internationali au concluzionat ca, in proiectul Gold Corporation, exista 12 "puncte sensibile" privind siguranta, controlul activitatilor si garantiile firmei.
Concentrandu-se asupra posibilelor efecte transfrontaliere ale proiectului si asupra proceselor tehnologice din prelucrare, expertii GIEI au facut investitorului nu mai putin de 36 de recomandari legate de diferite momente din operatiile miniere care ar urma sa aiba loc la Rosia Montana.

Potrivit MMGA, expertii au studiat indeosebi punctele critice, parametrii tehnologici, rutele de transport, facilitatile de depozitare, fiind luate in considerare toate aspectele cu posibil impact transfrontalier in cazul unei functionari incorecte.

"Siguranta proiectului se bazeaza pe cateva principii fundamentale: construirea cu niveluri de securitate semnificative, ridicarea si operarea minei dupa standarde, reguli si proceduri de calitate foarte stricte, transparente si supravegheate atent de autoritatile de control si, in final, acordarea de garantii financiare pentru implementarea tuturor masurilor de securitate ecologica cerute de autoritatea de control, in cazuri extreme si la inchidere", au concluzionat expertii.

Proiectul nu contine modalitatile de detoxifiere

Prima dintre ingrijorarile exprimate de expertii GIEI priveste folosirea cianurii si dizolvarea acesteia. Studiul de impact nu vorbeste decat de descompunerea cianurii la temperaturi de peste cinci grade Celsius, fara a se referi la modalitatile de detoxifiere in cele patru luni de iarna, atunci cand temperaturile scad sub cinci, chiar sub zero grade.

De asemenea, studiul nu cuprinde date referitoare la rezistenta conductelor ce transporta apa si cianurile in intregul complex industrial, in conditiile unei temperaturi scazute. Toate celelalte ingrijorari manifestate de membrii GIEI, legate de tehnica de operare a instalatiilor, sunt insotite de 36 de recomandari punctuale ce contin actiuni pe care investitorul trebuie sa le finalizeze sau precizari si completari ale datelor existente in Studiul de Impact asupra Mediului.

Cei sase experti internationali sunt doctorul-inginer Karl Kast, din partea Camerei Inginerilor din Baden-Württemberg, Germania, profesorul Philip Peck, de la Universitatea din Lund, Suedia, profesorul János Földessy, de la Universitatea din Miskolc, Ungaria, Sándor Kisgyörgy, din partea Környezetvédelmi Szakértõi Iroda KFT, profesorul Ioan Bica, de la Universitatea Tehnica de Constructii Bucuresti, si profesorul Eugeniu Luca, de la Universitatea Bucuresti.

Respectarea standardelor europene ar trebui verificata anual

In opinia expertilor, desi proiectul pare robust, acesta are multe "puncte de ingrijorare ce raman deschise discutiilor". "Anexa la Studiul de impact poate sa devina o baza corecta pentru operarea minei in acord cu cele mai bune practici, dar numai daca va fi modificata si dezvoltata", sustin expertii, apreciind totusi ca proiectul minier de la Rosia Montana este "bine construit", dar ar trebui respectate principiile de baza in fiecare faza a proiectului. In acest fel, "beneficiile asteptate pot aparea, iar riscul inerent ar putea fi redus", mai sustin expertii.

In ceea ce priveste inalta securitate a proiectului, avand in vedere experientele anterioare legate de folosirea cianurilor si a unor volume mari de chimicale, cu scurgeri necontrolate de mediu, expertii internationali au propus verificarea anuala, de catre o echipa independenta de experti internationali, a respectarii standardelor de calitate si a procedurilor europene in mineritul de acest tip. "O astfel de echipa ar putea fi un bun sfatuitor, atat pentru dezvoltatorul proiectului, cat si pentru autoritatile de supraveghere", se precizeaza in raportul GIEI.

Punctul-cheie - garantiile financiare

Extrem de importante pentru protectia mediului sunt, in opinia expertilor, garantiile financiare de mediu, mai ales in privinta sectiunilor de inchidere si postinchidere a minei.
"Acestea ar trebui sa fie un punct-cheie si o conditie generala pentru aprobarea proiectului, atat din partea ungara, cat si din cea romana. Mai mult, luand in calcul evolutia ciclica a pretului la aur, este necesar ca prin suma de garantie sa se admita si posibilitatea, existenta de altfel, ca la un moment dat in existenta sa proiectul sa genereze pierderi, nu profit", apreciaza membrii GIEI, adaugand ca la calculul sumei trebuie tinut cont de costul real de inchidere a minei pentru fiecare an al proiectului minier.

In final, GIEI doreste ca toate remarcile facute, toate ingrijorarile si recomandarile transmise sa fie atent analizate si chiar incluse in proiect. Raportul GIEI, asumat de Comisia ad-hoc de experti romano-maghiara, reprezinta un document de lucru si nu constituie punctul de vedere al celor doua ministere, sustine MMGA.