Un ordin al ministrului de Interne precizeaza ca activitatile de control in minister se anunta cu cinci zile inainte, astfel incit comanda unitatii verificate sa aiba timp sa pregateasca documentele. Descinderea Corpului de Control al MAI la Directia Generala Anticoruptie, care a generat ulterior demisia sefului DGA, Marian Sintion, s-a facut la numai 24 de ore dupa notificarea actiunii de control. O alianta de ONG-uri constituita, la cererea UE, cu scopul de a sprijini si de a monitoriza activitatea DGA a reactionat ieri vehement fata de circumstantele care au dus la demisia lui Marian Sintion.

Ministerul Administratiei si Internelor a reactionat ieri, printr-un comunicat, la articolele aparute in presa referitoare la demisia procurorului Marian Sintion de la conducerea Directiei Generale Anticoruptie din MAI. In comunicat se arata ca ministrul Vasile Blaga respinge "interpretarile" mass-media care pun demisia lui Sintion pe seama faptului ca anchetele derulate de aceasta structura ar viza angajati cu functii de conducere din cadrul MAI. "Ministrul Vasile Blaga a limitat controlul aflat in derulare la DGA la aspectele care nu au legatura cu activitatea operationala a directiei. Toate dosarele, documentele si informatiile aflate in lucru sint exceptate de la acest control", se mai arata in comunicat.

De pe o zi pe alta

Ministerul mai precizeaza ca din comisia de control nu face parte nici un angajat al MAI care este, direct sau indirect, implicat intr-o investigatie a DGA, "inclusiv in cercetarile derulate cu privire la posibilele nereguli inregistrate in achizitionarea de catre mai multi angajati ai MAI a locuintelor de serviciu". Comunicatul nu spune insa nimic despre circumstantele bizare in care a fost declansat controlul. Potrivit unui ordin al ministrului de Interne din anul 2000, privind organizarea si executarea inspectiilor din unitatile ministerului, comanda unitatii ce urmeaza a fi verificata trebuie instiintata cu cinci zile inainte asupra acestui lucru, o data cu prezentarea planului de control aprobat de ministru. Potrivit surselor noastre din MAI, conducerea DGA a fost instiintata asupra controlului luni la prinz, moment in care i s-a comunicat ca echipa de control va sosi a doua zi. In pofida solicitarilor, ragazul de cinci zile, necesar punerii in ordine a documentelor, a fost refuzat si Corpul de Control a inceput marti verificarile.

Descinderea Corpului de Control la DGA survine la citeva zile dupa ce "Cotidianul" a aratat ca printre politistii care si-au cumparat in conditii suspecte apartamentele de serviciu se afla cel putin trei inspectori de la Corpul de Control.

In conferinta de presa in care si-a anuntat demisia, Marian Sintion a precizat ca mai sint inca doi: comisarul-sef Constantin Rotaru, care a declarat in fals ca nu mai detine locuinta, desi avea o vila la Slatina, si inca un ofiter al carui nume nu a fost facut public.