Senatorii au decis sa-i excepteze pe reprezentantii cultelor religioase de la obligatia depunerii declaratiei de avere. Aceasta categorie era deja exclusa, in forma adoptata de Camera Deputatilor, de la prevederile legii. Senatorul PSD Serban Nicoale a venit insa cu o intarire si a cerut comisiei sa adopte un amendament care prevede scutirea de la completarea declaratiilor de avere a membrilor cultelor religioase, care potrivit legii sunt numiti in functie de presedintele Romaniei.

"In cazul clerului ortodox, de la episcopi in sus, presedintele ii numeste prin decret", a explicat Serban Nicolae. In luna septembrie a anului trecut, Patriarhul Teoctist a trimis o scrisoare conducerii Senatului, in care cerea ca inaltii ierarhi sa fie exceptati de la obligatia de a completa declaratiile de avere si interese. Patriarhul arata ca legea ANI este anticonstitutionala si aduce o grava atingere autonomiei BOR. In forma initiata de Ministerul Justitiei, inaltii ierarhi erau asimilati demnitarilor si obligati astfel sa-si completeze declaratiile de avere si interese. Senatul are atributii de numire a presedintelui si vicepresedintelui ANI, in urma concursului organizat de Consiliul National de Integritate, a mai decis Comisia juridica.

Tot joi, senatorii au luat in discutie si proiectul PC privind confiscarea averilor ilicite. Initiativa liderului conservatorilor, Dan Voiculescu, a fost insa respinsa, neintrunind numarul necesar de voturi.